Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-11-04

A notebookok és más nagyképernyÅ?vel rendelkezÅ? mobileszközök egyik legnagyobb fogyasztású alkatrésze a képernyÅ?. Sok esetben akár 25-35%-át az akkumulátor teljesítményének a kijelzÅ? emészti fel.



[%TAB%]Elemzők és kutatók szerint a
LED
-es háttérvilágítással rendelkező notebookok száma rohamos növekedésnek indul 2006 második felétől, amikorra eltûnik a jelenleg még fennálló árrés a
CCFL
és
LED
alapú képernyő modulok közt. A jelenleg használt háttérvilágítás a
TFT
LCD
paneleknél praktikusnak bizonyult eltekintve egyetlen hátrányától, a fogyasztásától. Manapság mindenki szeretné, ha laptopja egész nap üzemelne, és nem kellene az akkumulátor lemerülése miatt aggódni. (Persze már ma is vannak notebookok 8-9 órás üzemidővel, viszont ilyenkor két nehéz akkumulátort kell használnunk, és az optikai meghajtóról is le kell mondanunk.) Ennek eléréséhez sok mindennek meg kell változnia a laptopokban, ezek közül az egyik legfontosabb a kijelző. Kutatóknak sikerült kifejleszteniük különféle megjelenítő típusokat, melyek egytől egyig jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a jelenlegi TFT LCD képernyők, illetve azok egyes alkatrészei. Itt felmerülhet a kérdés, hogy akkor vajon miért nem kezdték el a tömeggyártásukat, és miért vannak még mindig TFT monitoraink? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre a válasz roppant egyszerû: a pénz. A legtöbb újszerû kijelző gyártása igen költséges sokszor többszöröse a mai lapos kijelzőknek, így a gyártók kénytelenek addig fejleszteni ezekez, míg előállításuk kifizetődővé nem válik. Az apróbb változtatások azonban hamarabb teret nyerhetnek, mint például a LED-es háttérvilágítás a monitorokban. A fénykibocsátó félvezetők gyártását lassan sikerül annyira optimalizálni, hogy leválthatják a CCFL rudakat a laptopok kijelzőiben.

Mit jelent ez számunkra?

[%TAB%]Több dolgot is egyszerre, melyek közül a legfontosabb a hosszabb akkumulátor üzemidő, illetve javulni fog a képminőség, valamint a CCFL lámpákban található mérgező anyagoknak is búcsút mondhatunk. Konkrétan akár felére, sőt egyharmadára is csökkenhet a kijelző fogyasztása LED-ek esetén (használattól függően), mely jelentősen megnövelheti a vezetékmentes üzemidejét egy notebooknak.

[%TAB%]Az említett tendenciára már vannak példák, a nagyobb vásárlóerővel és tőkével rendelkező piacokon, ahol több gyártónak is megjelentek a LED-t használó laptopjai. Ilyenek például Sony’s VAIO TX modellek, a nálunk nem kapható Libretto U100 a Toshibától valamint a nálunk szintén nem forgalmazott Fujitsu T70.

CCFL:

A CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) egyfajta hideg katóddal rendelkező kompakt fénycső (ismertebb néven – neoncső). Egy olyan zárt üvegcső aminek belső fala valamilyen fluoreszkáló anyaggal van bevonva, a csőben lévő higanygőz valamilyen halogén gázzal keveredik. Elektromosság hatására a gázkeverék ionokat bocsát ki, melyek stimulálják a foszforbevonatot és a fénycső világítani kezd. A hideg katódú változatok esetében a fénycső elektron kibocsátó (negatív) katód részének nem kell előmelegednie a világítótest fénykibocsátásához, ezért ezek azonnal világítanak ahogy áram alá helyezzük.

LED:

A LED (Light Emitting Diode) vagy fénykibocsátó dióda, egy olyan félvezető eszköz, mely elektromosság hatására világít. Ez egyfajta elektrolumineszcens hatás. A dióda fénye a félvezető anyag kémiai összetételétől függ. A jelenleg fejlesztés alatt álló LED-ek energia/fény hatékonysága lassan meghaladja minden korábbi fényforrás képességeit, így ideális és takarékos fényforrása lehet jövőnknek, amennyiben elfogadható áron sikerül őket előállítani.