Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-11-03

A mai energiaigényes mobil eszközök egyik lehetséges jövÅ?beni energiaforrásai az üzemanyagcellák. Azonban ezek a cellák rendszerint igen veszélyes anyagokat tartalmaznak, mint péld&aacut



Bizonyára senki sem szeretne úgy járni a jövő üzemanyagcelláival, hogy egyszer csak felrobban vagy kigyullad a zsebünkben, mint a mai rosszminőségû utángyártott telefonakkumulátorok némelyike. Biztonsági és tárolási szempontból igen szerteágazó kutatások folynak, hogy megoldják az üzemanyagcellák problémáit, ezek közül a szilárd állapotban történő metanol tárolás lehet az egyik megoldás. Mint köztudott a metanol szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú és igen gyúlékony, viszont remek energiaforrás üzemanyagcellákhoz. Egy távolkeleti kutató cég a Kurita Water Industries kifejlesztett egy eljárás, amivel a metanolt szilárd halmazállapotban képesek tárolni, akár por alakban, így biztonságosabb. A szilárd változat amint vízzel érintkezik máris visszaalakul folyékony halmazállapotba. Az eljárásban egy speciális szivacsos anyagot is használnak mely bármilyen formát felvehet, és a metanol távozása után újra felhasználható és tölthető.
Az első prototípusokat bemutatták és mûködnek, azonban a kereskedelmi változatoktól még mindig nagyon messze vagyunk. A jövő viszont biztató!