Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-11-03

A modern számítógépes programok és játékok, egyre sokoldalúbb élményt nyújtanak, valamint kezelhetÅ?ségük is egyre komplexebbé válik. Ezért egyre többen fejlesztenek újszerû 3D-s irányító rendszereket.



[%TAB%]Egy fejlesztő cég a Novint Technologies létrehozott egy új típusú térbeli irányítórendszert, mely képes a tér minden irányában mozdulni, valamint force feedback vagyis fizikailag érezhető visszajelzéseket is kapunk az eszközön keresztül. Az első pillantásra kicsit furcsa eszköz, mûködése is szokatlan. A toll formájú irányító részt megragadva lehetőségünk nyílik a hagyományostól eltérően minden irányba elmozdítani az egérmutatót. A toll három kar találkozásánál helyezkedik el, és a karok másik végén motorok vannak, melyek adott esetben fizikai visszajelzést is képesek produkálni. Ezáltal ha például egy szerkesztőprogramban megfogunk egy virtuális gömböt, fizikailag is érezhetjük a felületét.

A toll alakú markolati rész, csak egy a számtalan különféle lehetőség közül, melyek közt választhatunk akár egy pisztolyt is játékhoz, esetleg gömb formát vagy bármely más alakzatot. Az eszköz legkellemesebb tulajdonsága, hogy ára várhatóan nem haladja meg a 100 dollárt vagyis 20 000 forintot, bár sajnos itthon nem valószínû, hogy bármelyik szupermarket polcain szembetalálkozhatunk vele.

[%TAB%]A cégnek több hasonló terméke illetve fejlesztése is létezik, melyeket elsősorban orvosi célokra építettek. Ezek közt találunk egy
3D
-s virtuális fogorvos tanító és oktató rendszert, mely segíthet bizonyos eljárások elsajátításában anélkül, hogy bárki fogait veszély fenyegetné.