Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-11-01

Az NEC nemrég bejelentette, hogy sikerült kifejlesztenie egy olyan programot mely képes a beszédünket valós idÅ?benegy másik nyelvre fordítani méghozzá automatikusan...



A beszédfordító programot, többmagos processzorokhoz tervezték, melyeket integrálhatnak kisebb mobil eszközökbe vagy akár telefonokba is. A technológia új fejezet kezdetét jelentheti a kommunikációban mivel létrejöhetnek olyan telefonok, melyek automatikusan az általunk kiválasztott nyelvre fordítják a beérkező beszédhangot. (…így akár japán beszélgetőtársakkal is megértethetjük magunkat…) Komolyra fordítva a szót, a cég ellenőrzött és megbízható fordító rendszerét egy 200 -es frekvencián üzemelő, kifejezetten mobiltelefonokhoz tervezett processzorába építik bele. A fordítórendszer egyenlőre japán/angol/japán tolmácsolásra képes és több mint 50 000 bejegyzésből álló szókészletből dolgozik, mely lehetővé teszi a közvetlen fordítását beszédünknek.
A program négy fő részből tevődik össze: 1, nagyméretû párhuzamos szókészletet használó folyamatos beszédfelismerő rendszer. 2, egy lexikális szabályokon alapuló fordító rendszer, mely a nagyteljesítményû fordítómunkát végzi. 3, fejlett beszédszintetizátor rendszer, ami felolvassa a lefordított szöveget. 4, központi vezérlő egység ami az elsőző három rész mûködését összehangolja.
Az információs társadalom rohamos fejlődésével és a távolságok időbeni rövidülésével egyre több szükség lesz mind az üzleti, mind pedig a magánéletben különféle nyelvterületek közti minél gyorsabb fordításra illetve kommunikációra. Az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések egy lépéssel közelebb visznek minket egy világhoz, ahol mindenki „egy nyelvet” beszél.