Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-10-20

Rengeteg minden jellemez minket, mely egyedi és csak ránk jellemzÅ?. Finn tudósok kutatásai kiderítették, hogy még a járásunk is egyedi, így akár azonosíthatóak vagy



A különféle azonosítási rendszerek egyre nagyobb szerepet játszanak mindennapi életünkben, hiszen akár telefonunk vagy laptopunk is tartalmazhat személyes számunkra fontos információkat. Finn kutatók egy olyan eszköz kifejlesztésén fáradoznak, mely egy mozgás- és gyorsulásérzékelő rendszer segítségével képes azonosítani a járásunk alapján, mivel elemzéseik szerint a járásunk csak ránk jellemző és egyedi. Így ha valaki mondjuk ellopja a telefonunkat nem lesz képes használni, vagy megnyitni még egy alkalmazást sem, mivel a telefon azonnal lefagy és használhatatlan lesz. Amint pedig újra mi sétálunk az eszközzel a tiltás felold és mindent használhatunk tovább. Ez egy roppant diszkrét és praktikus módja az azonosításnak, mivel teljesen automatikusan mûködhet a háttérben.
A technológia még fejlesztés alatt áll, úgyhogy az első gyakorlat alkalmazására még várnunk kell, azonban a kutatások ígéretesnek bizonyulnak.