Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-10-14

Az új 802.11n vezeték nélküli szabvány, végleges formája és kidolgozása annyira sokáig húzódik, hogy 26 világcég az Intel vezetésével alakított egy szervezetet, mely minél hamarabb lépni szeretne.



Az Enhanced Wireless Consortium 26 olyan világméretúû cégből áll, mint az Intel, Broadcom, Apple, Lenovo, Linksys vagy a Sony. Az új
802.11n
szabvány jóval nagyobb sebességet nyújtana a felhasználóknak, mint a jelenlegi megoldások, és ha sikerrel ját az új csoportosulás, akkor a következő év végére már ezen a szbványon üzemelő eszközöket használhatunk. Az új szabvány 600 Mbps-os sebességet tesz lehetővé, azonban kompatibilis marad a korábbi
802.11a/b/g
szabványokkal és eszközökkel is. A
frekvencia
tartomány azonban maradna a régi 2.4 GHz-es sáv, illetve az 5 GHz-es frekvenciára is áttérnének a későbbiekben. Az új szabvány elsősorban sebességében jelent előrelépést a jelenlegi megoldásokhoz képest, mely ugyanúgy megoszlik a felhasználók közt, és a hatótávolság sem növekszik jelentősen.
Az új
Wi-Fi
szabványok közt azonban van egy másik, mely ettől is nagyobb sebességet és hatalmas hatótávolságot ígér, azonban annak a véglegesítése is lassan halad. Ahogy bizonyára sokan sejtik a WiMax-ról van szó, mely majd minden tulajdonságában felülmúlja az összes 802.11 változatot. Azt pedig, hogy melyik drótnélküli szabvány terjed majd el, jelenleg még senki sem tudja.