Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
sulaki - 2005-10-14

Hogyan készítsünk autóssoknak PDA-t navigációscélokra GPS körettel?

Fekvõ képernyõ,gyorsgombok, érzékeny antenna, designe, gyors processzor, renget
8 pont
9 pont
9 pont
9 pont
7 pont
összpontszám: 8.4 pont
Nagy méret, a Wi-Fi és a Bluetooth hiánya,épp elég memória

A sikeres autós
PDA
receptje.

Végy egy beépíthető
GPS
-t, SIRFstar III chipsettel, mely 20 mûholdat képes kezelni, építsd bele egy eleve fekvő képernyős gusztusos fémelőlapos házba. Tégy rá gyorsgombokat, és oldali hangerőszabályzót, s legvégül tégy bele egy nagykapacitású akkut. Így készült a Mio 169-es PDA.

Külalak:[%IMAGE=1177%]

A készülék első ránézésre kicsit nagydarabnak tûnik, de nem kell megijedni egy zakó zsebben simán elfér, s második ránézésre már tetszetős a fém előlapos grafitszürke színvilágával, s lekerekített formájával. A Mitac cég elsősorban autós felhasználóknak szánta, ezzel magyarázható az átlagosnál nagyobbacska mérete. Ez az első olyan PDA, amelyet fekvő képernyővel terveztek. A képernyőről elmondható, hogy hozza a Mio-tól megszokott kiváló kontrasztos képminőséget 320 x 240 képpontos felbontásban és 65 ezer színben, melyet csak a közvetlen napfény hatása befolyásolhat negatív irányba.

Az előlapon helyet kapott 6 gyorsgomb (a képforgató, bekapcsoló, a feljegyzések, a feladatok, a névjegyzék és a naptár elérését biztosító gomb), a navigációs gomb (joystick) és a hangszóró. A gombokról többet már nem beszélnénk, a hangszóróról azonban még érdemes megemlíteni, hogy méreteihez képest remekül szól, és hangerejét az oldalán elhelyezkedő hangerőszabályzó segítségével akár a gépjármûvezető is könnyen, gyorsan megváltoztathatja.

Mûködés:

A Mio 169-es kezes jószágként viselkedett: kihajtható
GPS
antennája megfelelő érzékenységének köszönhetően pontos információkkal látta el a navigációs programot. A navigálás mellett „teljes értékû” PDA-ként üzemelt, és nem tapasztaltunk semmilyen kellemetlenséget használata során. Jól futottak rajta a játékok is, bár az eleve fekvő képernyővel tervezett PDA gombjai nem a játékvezérlésre lettek optimalizálva. Meg kell említenem még a
Wi-Fi
és a
Bluetooth
hiányát, bár ha a gyártó célcsoportja az autós társadalom, akkor talán nem okoz akkora galibát a két vezeték nélküli kapcsolat hiánya, hiszen egy
SD
Wi-Fi kártya bármikor becsúsztatható a készülékbe.

Egyebek:

A csomag mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet, az autós konzol szilárdan tartja a csecsebecsét, és flexibilitása révén akár az anyósülésen helyet foglaló utas is bármikor maga elé húzhatja. Említést tehetünk még a külső antennáról, mely elsősorban a francia autó fanatikusok számára lehet hasznos kiegészítő, a szélvédő okozta leárnyékolás miatt, de praktikus lehet a magas házak között is. A hazai forgalmazó az LCP System Kft. mellékel még egy „magyarítást” is, mely jó hír lehet az angol nyelvvel hadilábon álló honfitársainknak.

Összegzés:[%IMAGE=1178%]

A 124.000 forintos árával ez a készülék mindazok tetszését elnyeri, akik kéziszámítógépüket a hagyományos Office funkciókon kívül elsősorban navigációra kívánják használni. A modellt az erőteljes 400 MHz-es processzor, SiRFstar III-as GPS vevő és a
Windows Mobile
2003 SE operációs rendszer jellemzi, melyet egyedi külseje és kifinomult stílusa tesz teljessé. A maximalistáknak, csak a memória nagysága, ill. a szokásosnál kicsit nagyobb mérete miatt lehet kifogásuk.