Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
sulaki - 2005-10-13

Digitális életérzés a nappaliban: kipróbáltuk, az Albacomp médiacenterét.

- designe, - rengeteg csatlakozó, - sok szolgáltatás.
7 pont
8 pont
10 pont
összpontszám: 8.3 pont
- angol nyelvû szoftver, - relative kicsi 80 GB HDD, - ár.



Napjainkban, mikor egyre kevesebb idő jut mindenre, egyre nagyobb az igényünk a sok az egyben gépekre. Ez a gondolat természetesen már elérte a számítástechnikát is, és egyre nagyobb tudású, és szélesebb körben alkalmazható megoldások jelentek és jelennek meg. Hazánkban a
PC
alapú szórakoztatás piacán az Albacomp Rt. jelent meg, a „digitális otthon” nélkülözhetetlen elemével, mely az asztali számítógépek, és a televíziózás nyújtotta kikapcsolódás elegyéből született.

Az Entertainment PC tulajdonképp egy elegáns fekvő fekete dobozba belesûrített: számítógép, rádió, TV, CD- és DVD-író és lejátszó, és videó felvevő. Kialakítása, külseje révén könnyen beleilleszkedik a hi-fi torony, vagy házimozi elemei közé.

Három részegységből áll:

- a fekete színû, diszkréten elegáns kék megvilágosítást kapott alapgépből,

- egy minden funkciót vezérelni képes távirányítóból,[%IMAGE=1296%]

- és egy vezetéknélküli, és egy beépített egérrel is rendelkező billentyûzetből.

Az alap
PC
-t egy teljesen normális számítógéptől az operációs rendszer, és a csatlakozási felületek rengetege különbözteti meg. Az
operációs rendszer
a Windows XP Mediacenter Edition, mely a hírek szerint hivatott lesz leváltani a XP home verziókat, s a jövőben alternatívát kinál az XP Professional verzió mellé. A
szoftver
az XP egy szórakoztatás funkciókkal feltuningolt változata. Ez egyben a legnagyobb hibája is az eszköznek, mert a felülete sajnos angol nyelvû, és igazán tömeges elterjedésével csak a magyar felhasználói felület elérhetősége után számol a forgalmazó. Ismerőseim között is akadt olyan, akinek kezdeti lelkesedése hamar alábbhagyott, mikor szembesült a ténnyel, hogy a program, és az ő közös nyelve nem azonos, és míg egy külföldi ország tengerpartján valahogy kézzel-lábbal elkommunikálnak, ebben az esetben a kommunikáció ezen kifinomult formája nem mûködőképes. Nem baj, bizzunk Istenben, és a Microsoftban, s előbb-utóbb csak megérkezik a magyar lokalizáció is.

A gépen, az előlapon rendelkezésünkre álló csatlakozási felületek:
FireWire
csatlakozó, USB, SPDIF IN (optikai bemenet),mikrofon bemenet, Line out (hangkimenet), 7 az egyben memória kártyaolvasó. A hátlap sem szerénykedik: egér, bill.,
RS232
(normál soros), párhuzamos, monitor, 4 X USB, hálózati, hangfal, mikrofon bemenet, s-videó, TV, rádió (FM), optikai hangkimenet, line out és in, FireWire csatlakozókat találunk.

A funkciók rengetegét nehéz lenne felsorolni, ezért csak a lényegeseket említenénk meg. Mûködtethetjük csak
DVD
lejátszóként is, ehhez a windows-os környezet nem is szükséges. Hallgathatjuk a rádiót, miközben internetezünk, és épp íródik a TV-ből merevlemezre már előzetesen felvett kedvenc szappanoperánk aktuális része, s a fényképezőgépünkből kivett memóriakártyán lévő képeink töltődnek a kedvenc képeink könyvtárba.

Nem beszéltünk még a technikai paraméterekről:

-
Intel
P4 – 3 Ghz CPU

- 512
MB
DDR
RAM

- 80
GB
HDD

- ATI X300 SE videó kártya

- DVD-író (+/- dual layer)

- ára: 279.000,- Ft, és a sulinet fanatikusok legnagyobb örömére az eszközt már ők is megvásárolhatják.

[%IMAGE=1297%]

Ésszegzésként elmondható, hogy a médiacenter valós felhasználói igényeket elégít ki, és nagy népszerûségre számíthat a közeljövőben, s reményeink szerint már nem kell sokat várnunk arra, hogy elsötétítse a szobánkat, miközben beindítja a mikrohullámú sütőnket, hogy az otthoni mozizáshoz frissen elkészült popcornt fogyaszthassunk.