Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
sulaki - 2005-10-12

Kipróbáltuk a legújabb navigációs szoftvert.



A gusztusos csomagolást kibontva kézbe vehetjük a 128
MB
nagyságú
SD
kártyát, mely tartalmazza a szoftvert. A kártyahelyre való behelyezés után a program azonnal elindul, s örömmel konstatálhatjuk, hogy nincs telepítés, s a regisztráció okozta bonyodalmaknak is búcsút inthetünk. Legnagyobb „komplikációt” a nyelvválasztás okozza: választhatunk angol, vagy magyar nyelvû, ezen belül férfi, vagy női navigátor közül.

A kezelő felület kellemes, nem kell hozzá a ceruza ujjbeggyel is tökéletesen lehet boldogulni. A kezdő képernyő könnyen átlátható, és kiérdemli a felhasználóbarát kifejezést. Egy átlagos felhasználó is könnyen megbirkózik a beállításokkal. Lehetőségünk van a kép elforgatására is, a
szoftver
támogatja a fekvő képernyős nézetet is. Ha a navigációs funkciókat is szeretnénk használni, és eszközünk nem tartalmaz beépített
GPS
vevőt, akkor első dolgunk felismertetni és csatlakoztatni egy külső GPS antennát. Az IGO automatizálja a keresést, és végigpásztázza a kommunikációs csatornákat. A csatlakoztatás után a szoftver életre kel, és indulhat a navigáció.
Főbb tulajdonságok:

• Plug&Go – 1 perc alatt útrakész
Nincs szükség telepítésre és internetes regisztrációra. Az SD kártya behelyezése után a program azonnal használható.

• Egyszerûen kezelhető, többnyelvû menürendszer
A kezelés egyszerûen megtanulható és villámgyors. A funkciók és beállítások egy-két kattintással bárhonnan elérhetők.

• Többpontos útvonaltervezés villámgyors optimalizálással
Az intelligens címkereső segítségével néhány másodperc alatt összeállítható egy személyreszabott, akárhány pontból álló útvonalterv.

• Háztól-házig navigáció automatikus újratervezéssel
Az útvonal megtervezése után a program önmûködően elvezet a célpontokhoz. Ha letérünk a megadott útvonalról, magától újratervezi azt.

• Magyar és angol navigációs hang
A program több nyelven is elérhető hangnavigátora folyamatos, jól érthető utasításokkal segíti a keresett célpontok megtalálását.

• Fejlett “elkerülés” funkció
Induláskor és menet közben is könnyedén módosítható az útvonal bármely szakasza. Az “elkerülés” funkcióval kizárhatók az akadályok és a forgalmi dugók.

• A jelenleg elérhető legjobb Magyarország térkép
Több mint 3000 magyar településen utcanév és házszám alapján navigálhat. A részletes térképet a 17 000 hasznos helyet tartalmazó (POI) adatbázis teszi igazán hasznossá.

• Interaktív
2D
-
3D
térképnézetek
A két- és háromdimenziós térképnézetek széles skálán, fokozatmentesen állíthatók. A szuperintelligens térképnagyító és -döntő rendszer a kereszteződésekhez közeledve automatikusan kinagyítja és megdönti a képet annak érdekében, hogy a sofőr könnyedén átláthassa a manővert.

• Navigációs és térkép üzemmód
A program a navigáció mellett digitális térképként is használható. Címkereséshez és útvonaltervezéshez még a GPS csatlakoztatása sem szükséges.

• Automatikus nappali-éjszakai üzemmódváltás
A program automatikusan vált a nappali és éjszakai üzemmódok között, a napfelkelte és a naplemente aktuális időpontjaihoz igazodva.

• Álló és fekvő képernyő üzemmód
Az álló és fekvő képernyő üzemmód oparációs rendszertől függetlenül, minden iGO kompatibilis készüléken mûködik.

• Személyes útvonalak és
POI
adatok
A bejárt útvonalak elmenthetők, újranézhetők, és tetszőleges sebeséggel visszajátszhatók. A kedvenc úticélok saját listába, csoportokba rendezve, egyedi ikonokkal tárolhatók el.

• Opcionálisan beállítható biztonsági üzemmód
A biztonsági üzemmód beállítása után a hang és képi navigációs utasítások mûködnek, az érintőképernyő viszont nem. Így vezetés közben a készülék használata nem köti le a sofőr figyelmét.

Összegzés:

Az iGO szoftver a jelenleg elérhető legpontosabb, és legjobb ár/értékkel rendelkező Magyarország térképet tartalmazza. A több mint 3000 magyar települést utcanév és házszám alapján felölelő adatbázis önmagáért beszél. Ezt az igazán részletes térképet a 17 000 „hasznos helyet” tartalmazó POI adatbázis teszi még értékesebbé. Ebben többek között benzinkutak, autószervizek, bankautomaták, bevásárlóközpontok, szállodák és éttermek címei között kereshetünk név vagy távolság szerint. A térképadatbázist folyamatosan karbantartják és bővítik, és a frissítések félévente lesznek majd elérhetőek.

Mûködését tekintve az IGO „jól muzsikált”, mind vidéki, mind fővárosi viszonylatban, igazából kicsi bizonytalanságot csak a budai várban tapasztaltunk, de mindez igazán elhanyagolható.