Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2005-10-10

A legtöbben az érintő padot vagy más néven touchpad-ot, az alapvető funkcióján kívül másra nem használják, pedig két-három évnél nem régebbi notebook esetén jóval többre használhatjuk.



[%TAB%]Az emberek jelentős része ügyet sem vet a notebook érintőpadjára, használja mint mutató eszközt, és esetleges egyéb funkcióiról valószínûleg nincs tudomása, holott az érintőpadot többféle extra dologra is be lehet állítani, amennyiben a Synaptics érintőpadról van szó. A Synaptics érintőpadok sok mindent tudhatnak, melyek jelentősen kényelmesebbé tehetik mindennapjainkat notebookunkkal. Vegyük az egyik leghasznosabb és talán legfontosabb „rejtett” funkciót a görgetést. Sok laptopon nem találunk görgetősávot csak görgetőgombot, esetleg azt sem, így hoszzú dokumentumok lapozgatása, vagy az oldalgörgetés problémásabbnak tûnhet. Valójában azonban ezek az érintő padok képesek egy virtuális görgető funkciót ellátni ahol az érzékeny felület meghatározott területén van lehetőségünk mind horizontális, mind pedig vertikális görgetésre. Ezeket természetesen beállíthatjuk és testre szabhatjuk a Vezérlőpult/Control Panel-en belül az Egér/Mouse beállításokra kattintva az Eszközbeállítások/Device Settings menüpontban a Beállítások/Settings alatt a Virtual Scrolling opcióra kattintva konfigurálni tudjuk ezt a funkciót. A cikkben ismertetett többi funkciót is az Eszközbeállítások majd Settings menüpontban tudjuk konfigurálni, és itt böngészve magunk is felfedezhetjük érintőpadunk eldugott funkcióit.

[%TAB%]Természetesen a beállításoknál konfigurálhatjuk az érzékelő felület érzékenységét beállíthatjuk, hogy amikor csak a kezünket pihentetjük az érintőpadon ne érzékeljen és zavarjon össze mindent a képernyőn, illetve az egérgombok funkcióit is konfigurálhatjuk. Ezeken a szokásosnak mondható részleteken kívül lehetőségünk van úgynevezett érintőzónákat is beállítani, melyeknél egy általunk meghatározott méretû érintő felülethez külön funkciót rendelünk. [%IMAGB=1279%]Ezek a felületek az érintés érzékeny terület négy sarkában találhatók és programindítást, vagy nekünk megfelelő funkciókat rendelhetünk ezekhez a zónákhoz. Így akár kedvenc programunk, vagy bizonyos funkciók a touchpad valamelyik sarkának egyszeri érintésével elérhetők.

[%TAB%]Amennyiben Synaptics touchpad került notebookunkba, és elbarangolunk az egérbeállításokhoz elénk tárul egy sor új funkció és lehetőség, melyekkel kísérletezve kedvünkre alakíthatjuk a nekünk legmegfelelőbb mûködésûre az érintőpadot, mely egy komplett iránytó rendszer. Így az értőpadunk úgy viselkedik ahogy azt mi szeretnénk és többre használhatjuk, mint egyszerû, buta érintőfelületet.