Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-10-03

Teszteltük a Fujitsu-Siemens multimédiás „óriás” laptopját, mely megjelenésében is tiszteletet parancsoló, és szolgáltatásaiban pedig egyenesen lehengerlő...

Nagy teljesítmény, fejlett hangrendszer, Instant On, multimédiás képességek, távirányító
8 pont
9 pont
7 pont
8 pont
10 pont
összpontszám: 8.4 pont
Nincs benne bluetooth, a billentyûzet elrendezése szokatlan.



[%TAB%]A notebook piacon egyre nagyobb számban jelennek meg a nagyteljesítményû munkaállomások és hordozható
multimédia
központok, melyek részben az adott gyártó technikai képességit és tudását dicsérik, másrészt egy tehetősebb réteget hivatottak kiszolgálni. A Fujitsu-Siemens Amilo M sorozatának legnagyobb darabja az M3438G modell, melynek mind külső mind pedig belső tulajdonságai lenyûgözők. Mivel egy 17
colos
kijelzővel szerelt gépről van szó ezért igen nagy és széles gépről van szó, melynek fedelén a cég logóján kívül semmit sem találunk. A fedél letisztult és az egész külső kialakítás roppantul visszafogott és letisztult. Fizikai paramétereit tekintve elég nagy gépről van szó a 17 colos kategórián belül is, hiszen nagyobb és nehezebb, mint az általunk már korábban tesztelt LG LW70-es notebook. Az M3438G 408 x 289 x 38.1 mm-es valamint 4.1 kg-os mely nem mondható igazán könnyûnek bár egy ilyen masinát szinte „öröm” cipelni. A gépet felnyitva egy hiányosságot rögtön felfedeztünk, ugyanis nincs numerikus billentyûzet a gépen, melyet egy hagyományos laptopnál nem ítélnénk hiányosságnak, de egy 17 colos
szélesvásznú
modell esetében bőven lenne hely. Egy teljes értékû billentyûzet mindenképpen hasznos lett volna, de az Enter billentyû kialakítása sem a legszerencsésebb, mivel túl keskeny és nem teljesen olyan elrendezésû, mint amit a billentyûzetek többségénél megszokhattunk. A klaviatúra használata ezektől eltekintve nagyon jó volt, és bőven volt helyünk a kezünket is pihentetni. Az érintő pad is remekül vizsgázott melynél a külön gödítősáv is roppant hasznos volt.

[%TAB%]A billentyûzet felett középre rendezve találunk négy gyorsindító gombot, melyek közül az egyik egy Instant On vagyis azonnali indító funkciót szolgál, ugyanis több más multimédiás laptophoz hasonlóan, ennél a modellnél is létezik egy lecsupaszított linux, mely kifejezetten multimédiás gyorsindító rendszernek lett kialakítva. Így ha csak egy ) is funkcionálhat.

[%TAB%]Ha már az extra multimédiás képességeknél tartunk nem mehetünk el szó nélkül a három hangszóróból álló hangrendszer mellett sem, mely lényegesen erősebb és szebb hangzást biztosít mint a legtöbb laptop. A billentyûzet felett kétoldalt elhelyezkedő hangszórókon kívül van egy harmadik „mélysugárzó” vagy legalábbis annak elnevezett hangforrás a laptop alsó részén. Érdekes és jól használható apróság a külön hangerőszabályzó, mely ennél a modellnél nem nyomógombos, hanem egy rendes pótmétert találunk a gép bal szélén. Természetesen a hagyományos Fn gombbal is elérhető a hangerőszabályzás illetve minden más megszokott vezérlő funkció.

A belső erények



Ahogy azt mondani szokás a belső értékek az igazán fontosak, nem pedig a cicomás külső. Mi azért tudjuk, hogy természetesen a külső is számít, azonban egy ilyen komoly belső felépítéssel rendelkező laptopnál, amit a burkolat alatt találunk fontosabb, mint magának a burkolatnak a szépsége.

[%TAB%]A gép
Intel
Centrino
platformra épül és ennek megfelelően a gép lelke egy 1.86
DDR2
-es rendszermemóriát találunk, mely kétcsatornás üzemmódban üzemel. A laptopnak egy 17 colos szélesvásznú megjelenítője van, mely az általunk tesztelt modellnél „mindössze”1440x1050 képpontos SXGA+ felbontásra volt képes, mely éppen elegendő egy 17 colos kijelzőhöz, azonban létezik 1920x1200-as felbontású változata is a notebooknak. Mind a két kijelző nagy kontrasztarányt biztosító, viszont jobban tükröződő bevonattal van ellátva, mely csodálatos képet biztosít és igazán ideális filmnézésre, azonban szabadtéri használatra nem a legideálisabb. Ami pedig képet varázsol erre a roppant szép kijelzőre, az a notebook piacon kapható egyik legnagyobb teljesítményû
videókártya
az nVidia GeForce Go 6800-as 256
MB
memóriával rendelkező kártya, mely
PCI
Express felületen csatlakozik.

[%TAB%]A laptopban egy
SATA
felületen csatlakozó Fujitsu 80
GB
-os merevlemezt találunk, mely 5400-as percenkénti fordulatszámon pörög és 8
MB
-os gyorsítótárral rendelkezik, de van lehetőség 100 sőt 120
merevlemez
is dicséretes, ebben a masinában azonban egy
RAID
vezérlő is helyet kapott, mely képes két merevlemez esetén RAID0,
RAID1
tömböket is létrehozni. Ez a képesség csak igen kevés asztaligép helyettesítő laptopban található. Amennyiben megtöltjük a merevlemezt illetve valamit ki szeretnénk írni lemezre, megtehetjük a kétrétegû
DVD
lemezeket is kezelő multiíró segítségével. A gépben található Philips író képes kezelni a
DVD
-R és DVD+R lemezeket is, illetve a kétrétegû változatokat. A lehetőségeink azonban még nem érnek véget, mivel a laptopban találunk négy az egyben
memóriakártya
olvasót, mely kezeli az SD, MMC,
MS
valamint
MS Pro
kártyaformátumokat is.

Hálózatok, csatlakozás



Hálózati kapcsolatok terén, bizony felfedeztünk egy komoly hiányosságot, ugyanis
bluetooth
adaptert nem találtunk a gépben.
USB
csatlakozón keresztül természetesen van lehetőség USB adapter illesztésére, de ez egy plusz külső modult jelent. Számunkra felettébb furcsa és érthetetlen volt, hogy egy ekkora és ilyen képességekkel rendelkező laptopban miért nincs egy ilyen „egyszerû” és kis helyet foglaló eszköz. Minden egyéb vezeték nélküli megoldást megtalálunk a laptopban, és ennek megfelelően 802.11b/g adaptert is valamint infravörös modult is, mely a távirányító miatt is elengedhetetlen.

[%TAB%]Vezetékes hálózati kapcsolatok közül, mindent megtalálunk, ugyanis 10/100/1000-es Gigabites hálózati kártya és szabványos
modem
is van a laptopban. A 4 darab USB porton és
FireWire
csatlakozáson kívül, van a gépen egy
S-Video
kapcsolat is, valamint a
VGA
kimenet helyett egy
DVI
digitális
monitor csatlakozót találunk a notebookon, mely nem mindennapi. A mikrofon kimenet mellett pedig egy kombinált fejhallgató SPDIF kimenetet találunk a gépen.

Teljesítmény



Ahogy azt már a szakavatottabb olvasók bizonyára sejtették a technikai paraméterek alapján, ez a laptop nem mindennapi teljesítményre képes, és ez főleg a
3D
-s grafikai teljesítményére vonatkozik.

[%IMAGB=1245%]

Ezekből az adatokból is jól látszik, hogy az M3438G nem mindennapi teljesítményre képes, és ha grafikával vagy akár 3D-s modellezéssel szeretnénk foglalkozni akkor sem lesznek problémáink, hiszen a laptop teljesítménye felülmúlja sokunk otthoni asztali gépének képességeit, ráadásul mindezt mobil formában.

A notebookkal elvégeztünk egy pusztán a
processzor
matematikai számítási teljesítményét tesztelő tudományos számítási tesztet, melynek során kiszámítottuk a Pi értékét sokmillió tizedes jegyig.

[%IMAGB=1246%]

Az összehasonlításként szereplő MSI notebook ugyan nem egy kategóriás gép az M3438G-vel semmilyen szempontból, azonban ennél a tesztnél egyáltalán nem számít a grafikus alrendszer vagy egyéb komponensek teljesítménye. Itt az egyetlen dolog ami számít az a processzor, mely az MSI estében 1.6 GHz-es Turion 64-es volt, míg jelenlegi tesztalanyunknál 1.86 GHz-es Pentium M processzor.

Továbbhaladva a tesztek sorában végeztünk többféle tesztet a SiSoft Sandra 2005-ös verziójával, melynél szintén a processzorteljesítményt forszírozgattuk.

Elnézve ezeket az adatokat láthatjuk, hogy az ACER-ben lévő 1.8 GHz-es processzor valamivel nagyobb teljesítményre képes mint a Pentium M, és 64 bites rendszer alatt ez a különbség csak növekszik.

[%IMAGB=1247%]

A játéktesztek során azonban, nagyon szépen teljesített a GeForce videókártya, hiszen elérte a 81,5
fps
(Frame Per Second – képkocka másodpercenként) és ezek után bátran kijelenthetjük, hogy egy igazi mobil játékgépet is megismerhettünk az M3438G-ben.

Ésszegzés



Az eddigi méréseket és tapasztalatainkat összegezve bátran kijelenthetjük, hogy a Fujitsu-Siemens M3438G egy igazi multimédiás szórakoztatóközpont, mely teljesítményében is felveszi a versenyt az asztali gépekkel. Az üzemidő tekintetében ne számítsunk 4-5 órás szabadságra, mivel az erős rendszer bizony fogyaszt is rendesen, és minimális terhelés mellett a 3 óra körüli üzemidő még reális, de nagy terhelés mellett ez bizony jelentősen csökkenhet. Néhány hiányosságot ennél a modellnél is felfedeztünk, gondoljunk csak a bluetooth hiányára, de összességében elmondható, hogy a hazai piac egyik multimédiás nagyágyúja ez a laptop.

A notebookot a Fujitsu-Siemens Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Technikai paraméterek



Processzor: Intel Pentium M 1.86
GHz


Lapkakészlet: Intel 915PM

Rendszermemória: 1024 MB

Videó kártya: nVidia GeForce Go 6800 256MB

Képernyő méret: 17
col


Képernyő felbontás: 1440x900
pixel


Merevlemez: 80
GB
SATA


Optikai meghajtó: Philips Multi DVD író

Hálóztai kapcsolatok: 10/100/1000 LAN, Wi-Fi,szabványos modem

Portok: USB, DVI, S-Video, FireWire

Súly: 4.1kg

Méretek: 408 x 289 x 38.1 mm

Nettó ár:

Bruttó ár: