Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-09-29

A Toshiba és a Samsung közösvállalata a TSST (Toshiba Samsung Storage Technology) bejelentette a világ elsÅ? laptopokhoz tervezett HD DVD meghajtóját, mely képes olvasni az új formátumot is...



[%TAB%]A TS-L802A típusjelzéssel ellátott meghajtó írja és olvassa az összes jelenlegi
CD
és
DVD
formátumot, valamint képes olvasni az egyik következő generációs optikai lemez szabványt, a
HD
DVD
-t is. Az új meghajtóban egy kombinált kék-ibolya olvasófej helyezkedik el, mely lehetővé teszi az új lemeztípus kezelését, de a rendszer visszafelé kompatibilis marad és képes olvasni a korábbi lemezformátumokat is.

[%TAB%]A
HD DVD
lemezszabvány lehetővé teszi a nagyfelbontású
digitális
televíziós adtások rögzítését és korábban elképzelhetetlenül jó minőség digitális videóanyag tárolását. A lemezek első változata 30
GB
-os kapacitású lesz, később azonban nagyobb formátumok megjelenése is várható. Ezek a lemezek természetesen nemcsak a digitális videózás területén hoznak majd komoly változást, hanem a digitális adattárolás minden területén, hiszen többször annyi adatot tárolhatunk egyetlen lemezen.

Az új meghajtó megjelenésére azonban még némileg várnunk kell, mivel a TSST csak október 4-én mutatja be Japánban az újdonságot, az ezt követő tényleges piaci megjelenés időpontját még sürü homály fedi.