Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
MaxRay - 2005-09-19

Egyes gyártók rendszeresen próbálkoznak mobil processzorokkal asztali kisméretû gépekben, ez alkalommal egy elegáns HTPC-ben találkozhatunk egy 64-bites mobil CPU-val.



[%TAB%]A HTPC (Home Theatre Personal Computer) rövidítés a hazai olvasó közönség körében nem annyira ismert rövidítés. Tulajdonképpen egy speciális, alacsony zajszinttel rendelkező asztali számítógépről van szó, mely kifejezetten videós, feladatokra lett optimalizálva és építve. A HTPC-k kis zajszintjüket rendszerint valamilyen csökkentett teljesítményû – és így kisebb hûtést igénylő – vagy valamilyen mobil
CPU
segítségével érik el. Egy nálunk kevésbé ismer gyártó egy igen erős HTPC változatot mutatott be melyben az
AMD
legújabb Turion 64-es mobil processzorának legerősebb változata teljesít szolgálatot. A cég akiről szó van a VodooPC (nem összekeverendő a hajdani Vodoo termékekkel), mely exkluzív asztali gépeket és kiváló, nagyteljesítményû laptopokat gyárt. A cég termékeit hazánkban nemigen forgalmazzák, esetleg egy-két kóbor darabbal találkozhatunk, ami nagyrészt áruknak köszönhető.

[%TAB%]Itthon is találkozhatunk különféle HTPC-kkel, ezek azonban rendszerint valamilyen
Centrino
vagy VIA platformra épülő gépek, melyek szinte „hangtalanok”, de teljesítményük is elmarad az előbb említett különlegességtől.