Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-09-13

A jelenlegi multimédiás telefonok egyik hiányossága, hogy memóriájuk igen ”korlátozott” mértékben bÅ?víthetÅ?. Erre nyújthat megoldást egy új technol&oacu



Két Angol egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan új mikrochipet, mely hasonlóan tárolja az adatokat, mint a neuronok, így hatalmas mennyiségû adatot tudunk eltárolni roppant kicsi helyen. A Durham és a Sheffield egyetem tudósai egy komplex nanovezetékekből álló memóriát fejlesztettek ki, mely hatalmas tárolókapacitást adhat a mobiltelefonoknak és más kicsi multimédiás eszköznek. A kutatás vezetője Russel Cowburn professzor azt nyilatkozta, hogy: „ a jelenlegi mobiltelefonoknak jóval több memóriára lenne szüksége, így a felhasználók hosszabb videókat tárolhatnának. Ez a technológia pedig nagyságrendekkel több tárterületet képes biztosítani.”
Az új chipek nem hagyományos kétdimenziós áramkörökből épülnek fel, hanem az elektronok „forgásirányát” használják fel tárolásra, mely közvetlenül felelős a mágneses töltés kialakulásáért. Egyszerûbben fogalmazva a jelenlegi merevlemezekben használatos tárolási technológiát használják a mikrochipeken belül, így egy chipen belül akár térbeli tárolási szerkezet is kialakítható, ezzel is növelve a tárolási kapacitást.

A kutató csapat jelenleg a technológia továbbfejlesztésén és a kereskedelmi forgalomba hozásán dolgozik, illetve megfelelő gyártási eljárások kifejlesztésén dolgozik.