Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-09-05

A mobilkártevÅ?k veszélyét nem szabad lebecsülni, mert könnyen magunk is áldozattá válhatunk.


A
Symbian
Series 60
operációs rendszereken futó mobiltelefonokat használja eszközként szaporodásához a 2005. március 7-e óta ismert Comwarrior nevû kártevő. Ennek
B
jelû változatával fertőződött meg egy közelebbről meg nem nevezett skandináv nagyvállalat egyik alkalmazottjának mobiltelefonja, aki volt olyan figyelmetlen, hogy megnyitotta és aktiválta a beérkező programot.
A folytatás már törvényszerûen bekövetkezett. A vírus tette a „dolgát” és magát
MMS
üzenetekben szerteküldve a gépen található összes címre, nem csupán terjedéséről gondoskodott, de jelentős telefonszámlát is generált. A kártevő
bluetooth
kapcsolaton keresztül is szaporodik, így az állandó adatküldés a megszokottnál jóval gyorsabban lemerítette a készülékek akkumulátorát.[%IMAGE=1119%]
Mivel a telefonok címjegyzékében nagyrészt a vállalat saját dolgozóinak számai szerepeltek, s az ismerős (céges) számról érkező programokat szinte mindenki telepítette, a kártevő az egész szervezeten belül pillanatok alatt elterjedt.
Meglepő módon azonban a cég mûködőképessége nem ingott meg, mivel legalább az operátor esze a helyén volt: letiltva az MMS használatát és kikapcsolva a bluetooth szolgáltatásokat már meg lehetett valósítani a fertőzést hordozó és terjesztő telefonok vírusmentesítését.
Az eltávolítás nem kézimunkával, a víruskód manuális kihámozásával történt, hanem – természetesen – a rendelkezésre álló vírusmentesítő programokkal, s a vállalat azóta a korábbinál szigorúbb házirendet vezetett be a dolgozók okostelefonjainak a használatához, és az IT-biztonsági oktatásról és számonkérésről is gondoskodott.
Jelenleg három cég (F-Secure, Kaspersky és Trend Micro) kínál dobozos termékeket a mobilkártevők ellen, és emellett számos letölthető segédprogramot kínálnak elsősegélyként a járványok megelőzésére-megfékezésére.

Hasznos címek:
[%A=http://mobile.f-secure.com/downloads.html%]F-Secure letöltések[%A%]
[%A=http://www.kaspersky.com/trials%]Kaspersky próbaváltozatok[%A%]
[%A=http://hu.trendmicro-europe.com/enterprise/products/groups.php?prodgroup=13&family=38%]Trend Micro mobil antivírus termékek próbaváltozatai[%A%]

A fenti lista nem teljes, mivel az antivírus cégek mindegyike kínál ingyen letölthető, egy-egy kártevőre szakosodott víruseltávolító célprogramokat.