Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-09-04

A Microsoftnak van néhány igen hasznos, és ingyenesen letölthető programja, melyekkel javíthatunk a Windowsunkon, esetleg gyorsíthatjuk, vagy kiegészíthetjük egyes részeit.



[%TAB%]Az
operációs rendszer
beindulását, vagyis bootolását rengeteg minden befolyásolhatja. Rengeteg különféle beállítási és konfigurációs lehetőség áll rendelkezésünkre, melyekkel megváltoztathatjuk, lerövidíthetjük a bootfolyamatot. A Microsoftnak viszont van egy ingyenes kis programja melyet elég kevesen ismernek. A program nem más, mint egy bootfolyamat optimalizáló, mely ráadásul teljesen automatikus.

[%TAB%]Mielőtt ennek nekikezdünk, mentsük el minden munkánkat! Majd nem kell mást tennünk, mint elindítjuk a programot, majd a „Trace” menüpont alatt kiválasztjuk a „Next Boot + Driver Delays” opciót. Ezután a rendszerünk újraindul miközben a program folyamatosan figyeli mi, hogy töltődik be, mennyi ideig tart.

[%COLOR=#ff2f00%]

Nagyon fontos, hogy amíg vissza nem tér a program képernyője, ne nyúljunk semmihez a gépen, még az egérhez sem![%COLOR%]

[%TAB%]Ezután kapunk egy sor táblázatos grafikont, melyeken szemléltetve van, az eszközmeghajtók, automatikus programok és más komponensek indulási, és végrehajtási ideje. Az automatikus optimalizáláshoz nem kell mást tennünk, mint a „Trace” menüpont alatt kiválasztjuk az „Optimize System” pontot. Ismét ki kell várnunk egy újraindítást, majd miután visszatér a Windowsunk várnunk kell egy ideig, amit a program is jelezni fog, de itt is nagyon fontos, hogy ne nyúljunk semmihez. A folyamat eltarthat akár 5-10 percig is!

Ha mindezeket végig csináltuk, és a program is jól végezte a munkáját érezhetően, és egyértelmûen mérhetően gyorsult a bootfolyamat.

A program letölthető a Microsoft szerveréről [%A=http://store.netacademia.net/MSHU/WINDOWS/WindowsXP/bootvis/BootVis-Tool.exe%]ide kattintva.[%A%]

Illetve letölthető a mi szerverünkről ide kattintva.