Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2005-09-03

A laptopoknál érdemes odafigyelnünk a legkisebb apróságra is, mivel a sok apró trükkel és mesterfogással nemcsak teljesítményt nyerhetünk, hanem esetenként még üzemidőt is.



[%TAB%]Manapság a legtöbb laptopot valamilyen Windows operációs rendszerrel értékesítik, melynek megvannak a maga velejárói. Az operációs rendszert nem minősíteni szeretném, hanem pár hasznos tanáccsal szolgálni a benne rejlő „eldugottabb” lehetőségek kihasználására. A Windows-ok lassulásának egyik oka lehet, az egy idő után elszaporodó mindenféle automatikusan elinduló segédprogram, illetve mindenféle kiegészítő programrészlet melyek mind beleülnek a memóriába, sőt esetenként még a processzorteljesítményből lefoglalnak valamennyit. Ennek ellenőrzésére és kordában tartására van a rendszerben egy roppant egyszerû és hasznos kis segédprogram. Elindításához nem kell más tennünk, mint a Start menüben a futtatásra kattintani és ott az „msconfig” kifejezést begépelve egy Enter-t ütni. Ezután megnyílik egy rendszer konfiguráció program ahonnan managelni lehet az automatikusan elinduló programokat. A legutolsó fülre kattintva - angol nyelvû
operációs rendszer
esetén „Startup”, magyarul „Automatikus indítás” - találjuk a rendszer beindulásakor betöltődő és később a Tray-ben csücsülő programokat. Itt egyszerû kipipálással ki/be kapcsolhatjuk a különféle segédprogramokat.

[%TAB%][%COLOR=#ff2f00%]Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy mit is kellene kikapcsolnunk, akkor bánjunk óvatosan a kikapcsolással[%COLOR%], bár maradandó kárt ugyan nem okozhatunk, nem árt odafigyelnünk mit kapcsolunk ki, lehet hogy hasznos dologról van szó. Például sok tûzfal és vírusirtó is be van ide jegyezve, míg más kevésbé hasznos dolgok is, ezért legyünk mindig körültekintőek. Miután elvégeztünk minden szükséges módosítást, kattintsunk az „OK” gombra, ami után egy kérdés jelenik meg, hogy újra szeretnénk e indítani a gépet vagy sem. Az újraindítás, vagy következő gépbekapcsolás után pedig már csak az általunk kiválasztott programok fognak futni.

[%TAB%]A számunkra szükségtelen automatikusan rendszerindításkor betöltődő segédprogramok kikapcsolgatásával nemcsak hasznos memóriát nyerhetünk, hanem javíthatunk a laptopunk beindulási vagyis bootolási idején, mely szintén fontos szempont.

[%TAB%]A gyakorlottabb felhasználók pedig[%A=http://www.mobilit.hu/index.php?do=saveFile&local=3&searchstr=&cont_id=0%] ide kattintva[%A%] letölthetnek egy kis segédprogramot, mely megoldja az MSConfig egyik hiányosságát, és nemcsak kikapcsolhatjuk egy program indítását, hanem kitörölhetjük az arra vonatkozó bejegyzést is.

A leggyakrabban előforduló segédprogramokról és funkcióikról egy későbbi írásunkban kitérünk.