Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Kangador - 2005-09-01

Az utóbbi héten én is tesztelhettem az Apple iPod shuffle névre keresztelt MP3 lejátszóját.

stílusos design, könnyû kezelhetõség
6.5 pont
8.5 pont
8.5 pont
összpontszám: 7.8 pont
a kijelzõ hiánya, problémás töltés, nem bõvthetõ

Kézbe véve meglepõen kellemes súllyal és egy igazán jól eltalált az egyszerû designnal találkozhatunk. Más
MP3
lejátszókkal összehasonlítva az egyik legszembetûnõbb különlegessége ennek a lejátszónak, hogy kijelzõt nem találhatunk rajta. Az irányítást az elején található kör alakú irányító gombsorral vezérelhetjük. Ez felett pedig egy
LED
-es jelzõt ami rejtve maradt a borítás alatt ámbár mégis jól látható. Ez abban segít, hogy mégis valamilyen módon kaphassunk információt a készülék mûködésérõl. Így amikor zölden villog az azt jelenti, hogy a lejátszás szüneteltetve van. Még egy ellenõrzõ gombot találhatunk ami a az akkumulátor telítettségét jelzi. Ha pirosan világít, azt jelenti, hogy sürgõsen keresnünk kell egy
USB
csatlakozót. Igen jól gondolod sajnos csak
USB
-n keresztül tölthetõ, így ha hosszabb útra indulsz, bizonyosodj meg róla hogy töltve van.[%IMAGE=1085%] Ha lepattintjuk az alsó részét, akkor még a beépített USB csatlakozó is elõtûnik. Ez az USB csatlakozó nemcsak a beépített lítium akkumulátort töltésére való, hanem adatátviteli célt is szolgál. Tehát akár hagyományos pendriveként is használhatjuk és az adatáttöltés közben még az akkumulátora is töltõdik. A teljes feltöltéshez megközelítõleg 4 órára van szükségünk, de 80 százalékos szintet elérhetjük 2 óra alatt.
Az akkumulátor üzemidõ közepesnek mondható, hiszen vannak a piacon akár 20-30 órán keresztül is üzemelõ zenelejátszók, de azért 14-15 órán keresztül így is élvezhetjük kedvenc zenéinket, már ha ennyi idõ elégnek mondható. Ugyan az Apple mindössze 12 órát említ, nekünk azért, ennél némileg hosszabb ideig is mûködõ képes maradt az eszköz.
A lejátszó hátulján találunk egy csúszkát, melynek három állása lehetséges, kikapcsolás, egymás utáni lejátszás, és véletlenszerû (Shuffle) lejátszás. Így nem véletlenül kapta a shuffle nevet mivel igazándiból ez is az alapkoncepció lényege.
Nincs kijelzõ, amin megnézhetjük a következõ számot, és tudatosan sem kereshetünk meg egy kedvencet, hacsak nem tudjuk fejbõl a számok sorrendjét, mivel ennél a szerkezetnél igazándiból a véletlenszerû zenekeverésen van a hangsúly.
A zenefájlok áttöltése kizárólag az iTunes nevû
software
segítségével lehetséges, melynek használata igen egyszerû, csak sajnálatos módon a zenevásárlási rendszert hazánkban nem lehet használni, és a közeljövõben sem valószínû, hogy megoldódik az online fizetési probléma. De más már meglévõ zenei listádból kiválasztva meg is oldódik a feltöltés.
A lejátszó képes AAC, MP3, VBR,
WAV
file-ok lejátszására, viszont nem támogatja az AIFF, és
WMA
formátumokat.
A hangminõségre viszont igazán nem lehet panaszunk, mivel a mellékelt fülhallgatók is kiváló minõségûek. Még vonaton is kellemes hallgatni. Lehet, hogy a Shuffle nem a világ legjobban felszerelt és legnagyobb tudású MP3 lejátszója, de mindenképpen igazán stílusosnak mondható, és nagyon egyszerû a kezelése is.
Valamint nem szabad megfelejtkeznünk a rengeteg igaz csak külön megvásárolható kiegészítõkrõl sem, mint például a karpánt, a sporttok, asztali dokkoló, és még sok-sok más gyártó által is készített hasznos plusz kiegészítésekrõl. Az ára azonban minden csábító tulajdonsága ellenére, némileg elrettentõ lehet sok hazai vásárló számára, ugyanis az 512
MB
-os változat 29 990 Ft, az 1
GB
-os pedig 37 990 Ft.