Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
olorin - 2005-08-30

Több olvasónk jelezte, hogy amikor rádupláz egy fájl vagy egy mappa ikonjára, a Windows ahelyett, hogy megnyitná...

5 pont
5 pont
5 pont
5 pont
5 pont
összpontszám: 5 pont



A jelenség teljes leírásához hozzá tartozik, hogy ha nem duplaklikket adunk az adott fájl vagy mappa ikonjának, hanem a jobb egérgombbal kattintunk, akkor a legördülő menü tetején a Megnyitás a Keresés alatt a második helyre szorult. Vajon mi ennek az oka és hogyan állítható vissza az eredeti állapot, amikor a fájlok és mappák megnyitásához elég volt ikonjukra ráduplázni a bal egérgombbal?

[%TAB%]Bármennyire is fura a jelenség, magyarázata logikus és ésszerû. Mindenesetre van egy jó hírünk azoknak, akik attól tartottak, hogy ez egy vírusfertőzés következménye.

[%TAB%]A magyarázat röviden a következő. Amikor programot telepítünk, az magához próbálja ragadni saját adatfájljainak kezelését. Ezt a Registry azon bejegyzésein keresztül teszik, amelyek az adott fájltípushoz tartozó kiterjesztésekhez társítandó programokat és végrehajtandó parancssorokat tartalmazzák. Minél több programot telepítünk, annál több bejegyzés kerül ide s jelenik meg opcióként a jobbklikkes menüben.

[%TAB%]A lista rövidítéséhez a Registry adataiban kell turkálnunk, Jelen esetben a „Keresés” opciót szeretnénk eltávolítani, de hasonlóan kell eljárnunk akkor is, amikor más menüpontoktól szeretnénk megszabadulni.

[%TAB%]A Regedit indítása után (Start / Futtatás… / Regedit) keressük meg, majd töröljük a jobbklikkes menüből eltávolítani kívánt szövegsort az alábbi vagy hasonló Registry kulcsok egyike alatt:

[%TAB%]HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shell

[%TAB%]HKEY_CLASSES_ROOT\file

[%TAB%]HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell

[%TAB%]Amennyiben a .txt kiterjesztésû fájlok kezelését kell rendbe raknunk, akkor a

[%TAB%]HKEY_CLASSES_ROOT\txtfile\shell kulcs alatt

A kívánt módosítások elvégzése után mentsük a változtatásokat és zárjuk le a Regedit programot. A rendszer újraindítása után (olykor még anélkül is) kerülnek érvényre a módosított Registry bejegyzések.