Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
olorin - 2005-08-25

A vírusoktól mindenki joggal tart, ám érdemes tisztázni, hogy valójában mennyire komoly a helyzet.



A nyári nyomtatott és elektronikus média tele volt a mobilkártevők viharos előretörésével.

[%TAB%]Több mint 150 ezer számítógépvírust, programférget, trójait és más
digitális
kártevőt tartunk nyilván. E szám nem csupán megdöbbentő, de szerencsére hamis is, mert szép számmal szerepelnek azok a kártevők is, amelyek a vírusteszt-laborokon kívül még sohasem fordultak elő.

[%TAB%]A járványokat okozó rosszindulatú programok száma jóval alacsonyabb az említettnél, alig pár ezer, s ezek többsége is már kihalt. Csupán néhány száz a szakma által valós veszélynek minősített vírusok száma (az antivírus cégek fertőzési statisztikái alapján, s ezekre hivatkoznak a különböző „wildlist” összeállítások), és bármennyire is megdöbbentő, számos olyan akad közöttük, melyek ellenszere már 4-5 éve rendelkezésünkre áll.

A kockázat

A mobileszközök kártevőinek a száma csupán mintegy 80-ra tehető. A szám így ha csekély is, nem elhanyagolható. Kérdés tehát, hogy milyen valós veszéllyel kell és lehet számolnunk a nagyobb intelligenciával felvértezett mobilkommunikációs eszközök használata során.

[%TAB%]A kockázat két fő eleme a megfertőződés valószínûsége és a várható kárérték, Zömmel ezek alapján minősítjük a támadókat. Tekintve, hogy a közönséges mobiltelefonokéhoz képest – egyelőre – elenyésző a „vírusképes” mobilok száma, a direkt (például
bluetooth
kapcsolaton) vagy mms csatornákon terjedő kártevők csak tömeges eseményeken okoz(hat)nak nagyobb járványokat. Ilyen volt idén az atlétikai VB Helsinkiben, ahonnan a Cabir féreg tömeges felbukkanását jelezték.

Megelőzés

A pécés vírusokhoz hasonlóan okos mobiljaink is megóvhatók a fertőzéstől néhány alapvető biztonsági intézkedés betartásával. Az első természetesen az, hogy nem indítunk és telepítünk nyakra-főre ismeretlen eredetû programokat. A második, hogy korlátozzuk a bluetooth és egyéb vezeték nélküli programfeltöltéseket. A ma ismert mobilkártevők elenyésző kivételtől eltekintve csupán e két szabály betartásával is kiiktathatók a képből.

[%TAB%]Az antivírus cégek kínálatában már régóta szerepel az okostelefonok és
PDA
-k védelme. Idén e programok már önálló termékként is beszerezhetők. Mivel a letölthető próbaváltozatok csak rövid távú megoldást kínálnak, érdemes a fizetős termék között is keresgélni, ha hosszabb távon is meg akarjuk védeni kedvenc készülékeink adatait és mûködőképességét.

Ellenszerek

Többen is kínálnak védelmet mobiljaink számára. Ezúttal a Magyarországon kínált kifejezetten mobil-antivírus termékekből csemegézünk:

Az F-Secure típusfüggő mobil termékeit az alábbi weblapon találjuk: „mobile.f-secure.com/fsc/retail/”, ahonnan a megfelelő modell kiválasztása után próbaváltozatokat tölthetünk le. Egyedi vírusmentesítő programokat a mobile.f-secure.com/downloads.html oldalon találunk.

[%TAB%]A [%A=http://hu.trendmicro-europe.com/enterprise/products/product_overview.php%]Trend Micro is kínál védelmi megoldásokat[%A%] mobiljaink számára , és a [%A=http://www.2f.hu/letoltes/szoftverek/kaspersky/index.html%]Kaspersky mobiltermékének próbaváltozata[%A%] az alábbi linken található meg: http://www.2f.hu/letoltes/szoftverek/kaspersky/index.html