Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-08-24

Lassan már több mint fél éve, hogy az Apple kiteljesítette MP3 lejótszóinak termékskáláját, és piacra dobta az iPod Shuffle flash memóriás zene lejátszót.

Elegáns tervezés, roppant egyszerû mûködés és használat, jó hangminõség
7 pont
8.8 pont
8.5 pont
összpontszám: 8.1 pont
Nincs LCD kijelzõ, lassú adatátvitel, kevés funkció



[%TITLE%]A design[%TITLE%]

A legszembetûnöbb különlegessége ennek az
MP3
lejátszónak, hogy egyáltalán nincs rajta semmilyen kijelzõ, mely igen szokatlan az MP3 lejátszók körében. Az egész masina az egyszerûség jegyében lett megtervezve, és mindössze néhány gombot találunk rajta, valamint egy jelzõ
LED
-et az elején lévõ kör alakú irányító gombsor mellett. hátulján. A lejátszó roppant kicsi és könnyû, mindössze 7 mm vastag és 25 mm széles, valamint 83 mm hosszú, valamint 22.5 gramm tömegû. Mindenhol elegánsan lekerekített sarkok jellemzik, és ha lepattintjuk az alsó részét akkor még a beépített
USB
csatlakozó is elõtûnik. A lejátszót a már említett kör alakú irányító gombokkal vezérelhetjük, valamint a hátulján találunk egy csúszkát, melynek három állása lehetséges, kikapcsolás, egymásutáni lejátszás, és véletlenszerû (Shuffle) lejátszás. Ezzel rá is tapintottunk az alapkoncepció lényegére, ugyanis itt nincs kijelzõ amin megnézhetjük a következõ számot, és tudatosan sem kereshetünk meg egy kedvencet hacsak nem tudjuk fejbõl a számok sorrendjét, mivel ennél a szerkezetnél a véletlenszerû zenekeverésen van a hangsúly.

[%TITLE%]Mûködés és használat[%TITLE%]

Talán a legnagyobb hiányossága ennek a roppant könnyû, vékony MP3 lejátszónak, az
LCD
kijelzõ hiánya, amihez olyannyira hozzászoktunk, hogy sokan idegennkedve néznek erre az MP3 lejátszóra, és eszükbe sem jut, hogy évekig használt Walkmanokat melyeken szintén nem volt semmilyen kijelzõ. LCD ugyan nincs de az iPod azért kommunikál velünk, a már említett
LED
segítségével. Amikor zölden villog az azt jelenti, hogy a lejátszás szüneteltetve van. Ha az akkumulátor jelzõ, mely a bekapcsoló gomb alatt helyezkedik el, pirosan világít azt jelenti, hogy sürgõsen keresnünk kell egy USB csatlakozót. Ugyanis az USB csatlakozó nemcsak adatátvitel célját szolgálja, hanem ezen keresztül lehet tölteni a beépített lítium akkumulátort is.
Az akkumulátor üzemidõ közepesnek mondható, hiszen vannak a piacon akár 20-30 órán keresztül is üzemelõ zenelejátszók, de azért 14-15 órán keresztül így is élvezhetük kedvenc zenéinket. Ugyan az Apple mindössze 12 órát említ, nekünk azért, ennél némileg hosszabb ideig is mûködõ képes maradt az eszköz.
A zenefájlok áttöltése kizárólag az iTunes nevû
software
segítségével leheséges lehetséges, melynek használata igen egyszerû, csak sajnálatos módon a zenevásárlási rendszert hazánkban nem lehet használni, és a közeljövõben sem valószínû, hogy megoldódik az online fizetési probléma.
A lejátszó képes AAC, MP3, VBR,
WAV
fileok lejátszására, viszont nem támogatja az AIFF, és
WMA
fromátumokat. A hangminõségre viszont nem lehet panaszunk, mivel a mellékelt fülhallgatók is kiváló minõségûek. Ezen kívül akár hagyományos pendriveként is használhatjuk a Shuffle-t és az adatáttöltés közben még az akkumulátora is töltõdik. A teljes feltöltéshez megközelítõleg 4 órára van szükségünk, de 80 százalékos szintet elérhetjük 2 óra alatt.
Lehet, hogy a Shuffle nem a világ legjobban felszerelt és legnagyobb tudású MP3 lejátszója, de mindenképpen egy ropppant elegáns, és nagyon egyszerûen kezelhetõ. Valamint nem szabad megfeletkeznünk a rengeteg kiegészítõrõl, mint például a karpánt, a sporttok, asztali dokkoló, és még sok-sok más gyártó által is készített hasznos plusz kiegészítésekrõl. Az ára azonban minden csábító tulajdonsága ellenére, némileg elrettentõ lehet sok hazai vásárló számára, ugyanis az 512
MB
-os változat 29 990 Ft, az 1
GB
-os pedig 37 990 Ft.