Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-08-18

Minden laptop tesztelésénél igyekszünk a lehető legteljesebb mértékben objektívek maradni. Ez a cikk azonban betekintést nyújt magába a tesztelési és értékelési folyamatba is.

5 pont
5 pont
5 pont
5 pont
5 pont
összpontszám: 5 pont

Minden laptop tesztelésénél igyekszünk a lehető legteljesebb mértékben objektívek maradni. Ez a cikk azonban betekintést nyújt magába a tesztelési folyamatba is.

[%TAB%]Amikor egy új laptopot tesztelünk, elsőként mindig a külső tulajdonságaikat vesszük górcső alá. Ez nemcsak az esztétikai kialakítását jelenti egy adott notebooknak bár ez is szempont, hanem ebbe beletartozik a felhasznált burkolati és szerkezeti anyagok minősége, kialakítása, valamint a külső értékelésénél a billentyûzet és a kezelőszervek használhatóságát, és speciális tulajdonságaikat is részletesen tanulmányozzuk, gyakorlati szempontokat figyelembe véve. A billentyûzet elrendezése kevésbé fontos szempont mivel ennek a használhatósága elsősorban megszokás kérdése ennél sokkal fontosabb, hogy milyen plusz irányító funkciók találhatók a gépen, illetve a laptopoknál alapvető kiegészítő funkciók megtalálhatók legyenek a billentyûzeten.

[%TAB%]A következő nagyon lényeges és sok esetben talán az igazából a legfontosabb szempont a belső felépítés. Ez a
hardware
elemek technológiáját, teljesítményét, és a különféle részegységek képességeinek vizsgálatát jelenti teljes rendszer szempontjából. Nagyon fontos az alap
architektúra
ismerete, mivel később ezt szem előtt tartva értékeljük a rendszert, hiszen a különféle eltérő teljesítmény és felépítési kategóriákba tartozó architektúrákat nem szerencsés egymáshoz hasonlítani.

[%TAB%]A cikkeinkben külön térünk ki a képernyő tulajdonságaira is, melyek szintén nagyon fontosak egy notebook esetében. A kijelző minősége sokkal lényegesebb szempont esetünkben, mint egy asztali számítógépnél, hiszen itt nincs lehetőségünk a későbbi cserére, egy adott laptop esetében. A kijelzőn megjelenő kép minősége, fontos de akkor látjuk meg ennek igazi értékét ha az adott megjelenítőhöz az egész rendszer szempontjából is megfelelő videó vezérlő párosul. Természetesen a videó vezérlőket is kategóriákba sorolva értékeljük, mivel a különféle felszereltségû videókártyák, melyeket különféle szempontok szerint alkottak meg, rendszerint csak kategóriájukon belül hasonlíthatók egymáshoz.

[%TAB%]Egy adott notebook teljesítményét is alaposan le szoktuk tesztelni, itt is a laptop kategóriájának megfelelő teszt softwarek és eljárások használatával, hogy lehetőleg minél pontosabban be tudjuk határolni egy adott gép képességeit, és ennek megfelelően minél precízebb képet alkothasson az olvasó az éppen tesztelt laptop tulajdonságairól

[%TAB%]Az üzemidő kérdése furcsa dolog, és pontos adatokat nem szoktunk közölni, hogy éppen hány másodpercig bírja a laptop akkumulátora, mivel ez sok mindentől függ. Természetesen mindig feltüntetünk egy középértéket, esetleg különféle használat közbeni értéket is, de ezek a számok és időtartamok igazából csak viszonyító adatok, mivel az
operációs rendszer
konfigurációjától kezdve a használt programoktól és azoknál használt funkciók gépigényén át rengeteg mindentől függhet a kapott akkumulátor üzemidő.

[%TAB%]Az ár/érték arányt az adott notebook kategóriába sorolt gépek képességeinek és felszereltségüknek a függvényében határozzuk meg, ezért ez inkább egy viszonyszám, és valamelyest szubjektív is.

[%TAB%]Az összegzés, és egy laptopról alkotott összkép, a gép különféle tulajdonságait együtt figyelembe véve alakul ki, melynél minden esetben elsősorban az
objektív
tények alapján, valamint részben a bennünk kialakult szubjektív kép, és gyakorlati tapasztalatainkat figyelembe véve mondunk ítéletet egy adott gépről.

[%TAB%]Mindezek mellett igyekszünk minden tesztünkkel az olvasóknak valamilyen pluszt is adni, a konkrét tesztinformációkon túl is, melyeket fel tudják használni az adott laptop megvásárlása és használata után, hogy még gördülékenyebben élvezhessék a mobil élet nyújtotta szabadságot.