Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mezey - 2005-08-16

A Nokia egy úttörÅ? jellegû mobil keresÅ?szoftver-megoldást mutatott be, mellyel a felhasználók egyes Nokia telefonjukon egyszerûen és gyorsan hozzáférhetnek a legfontosabb keresÅ?programokhoz.

A Nokia egy úttörő jellegû mobil keresőszoftver-megoldást mutatott be, mellyel a felhasználók egyes Nokia telefonjukon egyszerûen és gyorsan hozzáférhetnek a legfontosabb keresőprogramokhoz.

A Nokia okostelefonok (Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 6630) felhasználói a keresőmegoldással egyszerûen, kényelmesen és gyorsan, bárhol és bármikor csatlakozhatnak bármely internetes oldalhoz vagy helyi keresőhöz. A keresőalkalmazásban jelenleg megtalálható szolgáltatások és tartalomszolgáltatók között az Eniro, a Fonecta, a Medio Systems, a Yahoo!, a Yell.com, valamint a
digitális
térképszolgáltató AtlasCT, és a digitális térképek adatszolgáltatója, a NAVTEQ szerepel.

A mobil keresési megoldást jelenleg Nagy-Britanniában, Finnországban és Svédországban tesztelik. Az
alkalmazás
a Nokia 6680, a Nokia 6681, és a Nokia 6630 okostelefonok normál értékesítési csomagjában szerepel majd. Ezen készülékek jelenlegi tulajdonosai a www.nokia.com/mobilesearch címû Nokia weboldalról ingyenesen letölthetik az alkalmazást.

Az egyetlen alkalmazáson belül megtalálható, és ott könnyen hozzáférhető keresőprogramok segítségével a Nokia okostelefonok felhasználói bármit megkereshetnek az interneten, többek között webcímeket, képeket, híreket és időjárás-jelentést, de mobiltartalmakat, például csengőhangokat, játékokat és háttérképeket is. Ha a felhasználó rábukkant a számára érdekes dologra, például egy weboldalra, akkor azonnal csatlakozhat az oldalhoz. A Yahoo! keresőszolgáltatása mellett a nagy-britanniai, finn, és svéd felhasználók helyi vállalatokhoz és szolgáltatókhoz is hozzáférhetnek: Nagy-Britanniában a Yell.com-ot, Finnországban az Eniro-t és a Fonectát, Svédországban pedig az Enirot érhetik el. A nagy-britanniai felhasználók a Medio Systems-en keresztül tartalom-alapú keresést is indíthatnak.

A helyi keresőprogramokkal a helyben elérhető szolgáltatások és vállalatok között keresgélhetünk, azaz az éttermektől és szállodáktól kezdve a taxi telefonszámokig és a virágboltokig bármit megtalálhatunk. A helyi keresés eredményei mellett megjelenik a vállalat vagy szolgáltatás elérhetősége is, így a felhasználó egyszerûen, egyetlen gombnyomásra felhívhatja vagy elmentheti a megadott telefonszámot. Az AtlasCT www.ABmaps.com beépített térképmegoldásának, és a NAVTEQ digitális térképadatainak köszönhetően az eredmények térképen is megjelennek, így a felhasználók könnyedén betájolhatják a célállomás helyét. Az elmentett térképet a felhasználók például barátaiknak is elküldhetik.

Ha külföldre utazunk, a keresőmegoldás automatikusan felajánlja a váltást a helyben elérhető keresőkre. A felhasználók saját kezûleg is beállíthatják a keresőt, amellyel például szállásfoglalás céljából megtudhatják egy külföldi szálloda elérhetőségét.