Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-08-15

A vezeték nélküli megoldások napjainkban egyre népszerûbbek és a technológiák fejlődésével egyre több mindent tesznek lehetővé.

Vezeték nélküli jeltovábbítás, távirányítási lehetõség.
8 pont
9 pont
8 pont
összpontszám: 8.3 pont
Vastag falakon keresztül erõsen romlik a jel minõsége



A fejlődés mostanra már odáig jutott, hogy szinte bárki vehet olyan vezeték nélküli videó jel továbbítót, mint a Trust 120V amely tulajdonképpen egy vezeték nélküli videó jelsugárzó. Sok esetben jöhet jól egy ilyen, vagy ehhez hasonló vezeték nélküli megoldás mivel, így nem kell összefurkálni a lakást, és mindenhova antennakábeleket vezetni, amikor pedig át szeretnénk rendezni a lakást akkor minden kezdődik elölről a lyukak pedig csak szaporodnának a falakban. A dobozt kibontva máris elénk tárul, az elegánsan megtervezett vezeték nélküli adó és egy halom kábel melyek segítségével összeköthetjük TV-nket valamilyen videó jelforrással. Azért beszélek videó jelforrásról, mivel ez lehet egy asztali
DVD
lejátszó, hagyományos videó magnó, vagy akár számítógép is.

Egy kellemes apróság, hogy a gyári leírás temérdek nyelven van, köztük magyarul is, így szinte magától értetődő összeszerelés még egyszerûbb. Az adó és vevő egység szinte teljesen egyforma, mindössze az adóegység hátulján lévő plusz infravörös jeltovábbító csatlakozó árulja el, hogy az adóról van szó. Mind a két egységhez külön
tápegység
tartozik, valamint mellékeltek videó csatlakozó kábeleket is melyek segítségével összeköthetjük az eszközöket a TV-vel, illetve a videó jelforrással. Viszont más kábeleket nincs lehetőségünk használni, mivel az egységek hátlapján lévő csatlakozók speciális több érintkezős 3.5 mm-es Jack aljzatok.

[%TITLE%]Tapasztalatok[%TITLE%]

Rövid kábelezés és rendezgetés után sikerült összekötni az egységeket, és csodák csodája bekapcsolás után máris mûködött a dolog. Amennyiben valakinek elsőre nem mûködne, ellenőrizze a készülékek hátlapján lévő csatorna választó váltókapcsolót, hogy mind az adón, mind pedig a vevőn ugyanazon a csatornán legyen.

A képre nem lehetett panaszom az első konfiguráció alkalmával, zavarmentes és éles, volt valamint a továbbított hangminőség is kielégítő volt. Azonban amikor átvittem az adót egy másik helységben lévő videóhoz, a TV-n lévő kép egy kicsit zavaros lett, amit az antenna állítgatásával sem sikerült rendbe hozni. A legkülönfélébb eszközökkel kipróbáltuk a rendszert, a DVD lejátszótól kezdve egészen a laptopig, és amikor nem szólt közbe valamilyen zavaró tényező, elégedettek is voltunk.

Egy dolgot azonban mindenképpen fontos szem előtt tartanunk, mégpedig azt, hogy nagyon sok minden zavarhat egy 2.4 GHz-es adót és ezek a zavarok videojel továbbításkor szemmel láthatóan jelennek meg különféle képhiba formájában. Sajnos nincs teljesen megbízható módja, hogy előre meghatározzuk vajon lesz e probléma a jeltovábbítással, de amennyiben nem tartalmaz túl sok árnyékoló fémszerkezetet és más jelzavarót a kiszemelt épület valószínûleg 15 méteren belül nem lesz gondunk a képminőséggel.

[%TITLE%]Végszó[%TITLE%]

Kicsit vegyes érzelmekkel és tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak a Trust 120V vezeték nélküli videojel továbbító használata és tesztelése során, melyeknél megmutatkozott a megoldás ötletessége és jól használhatósága, valamint a 2.4 GHz-es adóvevő rendszerek problémája is. Aki nem szeretne vezetékhalmazokat látni a lakásában, annak mindenképpen jól jöhet egy ilyen eszköz, mivel a 22 000 forintos ára sem mondható magasnak, de csak azért, hogy minden vezeték nélküli legyen ne dobáljuk ki a jelenlegi kábelezést ha nem muszáj. Valamint mindenképpen figyeljünk oda a telepítésre, mert más vezeték nélküli eszközök is bezavarhatják az egyébként tökéletesen mûködő rendszert.