Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-08-15

Az NEC kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan teljesen újfajta akkumulátort mely szerves komponenseket tartalmaz, és az IT eszközök széles körénél lehetne alkalmazni.



Az új szerves akkumulátor, angol nevén Organic Radical Battery, vagy egyszerûen csak ORB a hagyományos lítium-ion akkumulátorokhoz hasonló belső cellaszerkezettel és felépítéssel rendelkezik, viszont nem tartalmaz semmilyen veszélyes és mérgező anyagot, mint a lítium, vagy a kobalt, hanem ezek helyett egy PTMA nevû anyagot tartalmaz.
Ez a változtatás nemcsak sokkal „zöldebb” akkumulátorok gyártását teszi lehetővé, hanem néhány olyan tulajdonsága is van ezeknek az új akkumulátoroknak melyekkel bizonyos területeken sokkal jobban alkalmazhatóak lesznek a mai lítiumos akkumulátoroknál. Egy ORB akkumulátor sokkal több energiát képes leadni, mint egy ugyanakkora méretû lítium-ion akkumulátor, viszont rövidebb ideig képes tárolni az energiát, mint a lítiumos versenytársai.
Ezen ORB akkumulátorok olyan helyeken lesznek a legjobban alkalmazhatók, ahol viszonylag rövid ideig van szükség nagymennyiségû energiára. Például remekül használhatók lennének
PC
-k tartalék áramforrásaként, vagy szünetmentes áramforrásokban.
Egy másik előnyös tulajdonsága ezeknek az ORB akkumulátoroknak a hagyományos társaikkal szemben, hogy szinte teljesen állandó feszültségszintet képesek tartani a kisülésük során. Valamint igen gyorsan lehet őket újra tölteni, elég töltési feszültséggel egy percen belül a kapacitásának a 80 százalékát is elérheti az akkumulátor.
Egyenlőre a nagytömegû alkalmazásra azonban még várnunk kell néhány évet, ugyanis addig az NEC tovább fejleszti a most még kísérleti stádiumban lévő technológiát, és a konkrét gyakorlati alkalmazások kidolgozása is hátravan.