Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
mezey - 2005-08-02

A FujiFilm a felsÅ?kategóriában versenyzÅ? FinePix S9500-zal együtt bejelentette a középkategóriás bridge masinák közé sorolható FinePix S5600-as digitális fényképezÅ?gépet is.

A FujiFilm a felsőkategóriában versenyző FinePix S9500-zal együtt bejelentette a középkategóriás bridge masinák közé sorolható FinePix S5600-as
digitális
fényképezőgépet is.


A gyártó az elmúlt években rendkívül komoly sikereket ért el az S5000-es, majd pedig az S5500-as modellek révén, most pedig úgy döntött, hogy kiadja azok felfrissített változatát, az S5600-at. Az Egyesült Államokban S5200 néven debütáló újdonság kinézete nem sokat változott, ellenben a belsőt illetően jó néhány lényegretörő változtatást hajtottak végre a fejlesztők.

A miniatûr digitális
tükörreflexes
fényképezőgép jellegû megjelenés ne tévesszen meg senkit, természetesen fix, és nem cserélhető objektíves masinával van dolgunk. A 114 milliméter széles, 85 milliméter magas, 112 milliméter vastag és 370 gramm tömegû készülékházban egy tízszeres átfogású zoom optika kapott helyet, mely az elődökhöz hasonlóan nagylátószög esetén 38 milliméteres, tele állásban pedig 380 milliméteres fókusztávolságot biztosít számunkra. Ez a legtöbb esetben több mint elegendő: még a távolban lévő tárgyak is kellő közelségbe hozhatók, igaz, a tele állásban történő fotózáshoz jól jönne egy képstabilizátor, ezt azonban sajnos továbbra sem kapunk a Fujitól. Ezzel szemben kapunk egy úgynevezett Anti-Blur üzemmódot, mely a fényérzékenységet automatikusan ISO800-ra állítva megpróbálja megakadályozni, hogy felvételeink bemozduljanak. A gyártó szerint ez akár jobb is lehet, mint egy képstabilizátor, arról viszont nem szól a fáma, hogy a fényképek mennyire zajosodnak ISO800-on.

Mivel a megapixel-háború kellős közepén vagyunk, nem meglepő, hogy az S5600-nak is növelték a felbontását. A korábbi 3, illetve 4
megapixeles
érzékelők átadták a helyüket egy 5 megapixeles
CCD
képszenzornak, mely immár egy ötödik generációs Super CCD HR lapka. Az új érzékelő a Fujifilm féle Real Photo technológiával kiegészülve minden korábbinál részletgazdagabb, élesebb és tisztább felvételek készítését teszi lehetővé. A fényérzékenységet alaphelyzetben automatika állítja, a haladó fotósok viszont saját kezükbe vehetik annak állítgatását: minderre ISO64 és ISO1600 között van lehetőségük.

Fénykép üzemmódban immár maximum 2592x1944 pixeles felbontású felvételek készíthetők, és újdonság, hogy a választható felbontások között megjelent egy 3:2 képarányú is. A videokamera funkciót nem sok kritika érheti, lévén, hogy a 640x480 képpontos videók sebessége a mai elvárásoknak megfelelően 30 képkocka/másodperc.

A gyártó munkatársai a hivatalos bejelentés kapcsán külön felhívták a figyelmet arra, hogy az S5600 elődeinél jelentősen gyorsabb lett. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a bekapcsológomb aktiválása és az üzemkész állapot elérése között mindössze 1,1 másodperc telik el, az expozíciókésés pedig alig 0,01 másodperc. Magyarul, nem kell többet attól félnünk, hogy a kamera lassúsága miatt le fogunk maradni egy-egy megörökítendő pillanatról.

A FujiFilm újdonsága a már jól megszokott módon
xD
memóriakártyákat kezel, energiaellátásáról pedig négy darab
AA
méretû elem, illetve akkumulátor gondoskodik. A 4,6 cm képátlójú kijelző 115 ezer pixeles felbontású, az elektronikus képkeresőben pedig 115 ezer
képpont
teljesít szolgálatot. A FinePix S5600 kereskedelmi forgalmazása idén ősszel kezdődik - a várható ár egyelőre ismeretlen.