Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
mezey - 2005-08-01

Ultrakompakt digitális fényképezÅ?gépre vágyók figyelem! A Sony bejelentette legfrissebb masináját, a Cyber-shot DSC-T5-öt!

Ultrakompakt
digitális
fényképezőgépre vágyók figyelem! A Sony bejelentette legfrissebb masináját, a Cyber-shot DSC-T5-öt!


A T sorozat legújabb tagja ugyanabban a ½mindig nálad, mindig készenlétben½ filozófia jegyében készült, mint elődei, ennek megfelelően tervezésekor a mérnökök elsősorban a kis méretre, az alacsony tömegre és nem utolsósorban a kiváló minőségre helyezték a hangsúlyt. Kezdjük talán rögtön a méretadatokkal: a kamera 94 milliméter széles, 60 milliméter magas és 20 milliméter vastag, de a legvékonyabb pontján alig 15 milliméteres. Az akkumulátor nélkül 113 gramm tömegû készülék a nagy kapacitású lítiumion energiaforrással együtt mintegy 139 grammot nyom a mérlegen.

A kis fizikai méretek szerencsére ezúttal sem jelentik azt, hogy a felbontás esetlegesen alacsony lenne. A Sony Cyber-Shot DSC-T5-ben egy 1/2,5 colos, Super HAD technológiájú
CCD
képszenzor lapul, mely kereken 5
megapixeles
felbontással bír, ennek köszönhetően a maximális felbontás nem kevesebb mint 2592x1944 pixel. A 3:2 képarányt kedvelők számára jó hír, hogy egy 2592x1728 képpontos felbontás is választható a könnyen átlátható, logikus felépítésû menüben.

A Sony videofelvétel tekintetében sem kívánt kompromisszumokat kötni, ennek jegyében a 30
képkocka/másodperc
sebességû mozgóképfelvételek felbontása akár 640x480
pixel
is lehet, igaz, ebben az üzemmódban már nem elég hagyományos
Memory Stick
Duo memóriakártyát használni, hanem e helyett
Memory Stick PRO Duo
kártyákat kell beüzemelni. Ezenkívül említést érdemelnek még a 640x480 pixel - 16,6 fps, illetve 320x116 pixel - 8,3
fps
üzemmódok is. Az állóképek szokás szerint
JPEG
formátumban készülnek, a videók pedig
MPEG
VX szabványúak. A gyári specifikációk szerint egy 1
GB
kapacitású memóriakártyán közel 400 darab 5 megapixeles fotó, illetve 12 percnyi
VGA
minőségû videofelvétel fér el. A speciális InfoLithium akkumulátorok egy feltöltéssel 240 kép elkészítését teszik lehetővé.

Bekapcsoláshoz elegendő lefelé csúsztatni az optika védőlapját, és a miniatûr kamera lényegében azonnal mûködésre kész. Ahogy azt már a korábbi T sorozatú modellek esetében megszokhattuk, az optika nem hagyja el a készülékházat, hanem azon belül, rejtetten mozog. Az első osztályú minőséget képviselő, nyolc csoportban tizenegy lencsét felsorakoztató
Carl Zeiss
optika háromszoros zoom átfogást biztosít számunkra, ami ebben a kategóriában teljesen megszokott. Makro üzemmódban 8 centiméteres közelponttal számolhatunk, a speciális nagyítófunkciót használva pedig akár 1 centiméterre is lecsökkenthető az optika és a téma közötti távolság.

A Sonynál arra is odafigyeltek, hogy az erős napfény ne zavarjon be fotózáskor: a 2,5
colos
képátlójú, 230 ezer pixeles felbontású
TFT
kijelzőt speciális tükröződésgátló bevonattal látták el, ezenkívül pedig a kellő fényerőről is gondoskodtak. A fekete, ezüst, vörös és pezsgő színû kivitelekben kapható Sony Cyber-Shot DSC-T5 várhatóan idén ősszel jelenik majd meg a kereskedelmi forgalomban. Az alumíniumvázas újdonság ajánlott kiskereskedelmi ára 350 dollár (70000 forint).