Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-31

Az általunk tesztelt Logitech QuickCam for Notebooks Deluxe a cég középkategóriás webkamerája laptopokhoz.

9 pont
9 pont
8 pont
összpontszám: 8.7 pont



[%TAB%]A webkamerák fejlődésében jelentős változások nem történtek az elmúlt időszakban, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani a minőségen. Az egyik legszembetûnőbb különbség bármelyik másik kamerához képest az elegáns, leegyszerûsített külső, mely ugyanolyan ezüstszürke mûanyagból készült, mint több jelenlegi Logitech termék. A kamerát az állítható csiptető segítségével egy pillanat alatt felrakhatjuk szinte bármilyen laptop kijelzőjére vagy
LCD
monitorra. A lencse körül található fókuszgyûrû könnyedén használható és elég érzékeny, így egyetlen mozdulattal beállíthatjuk a képet. Alatta találjuk a beépített mikrofont és az annak kialakított furatokat. A kamera alsó részén, közvetlenül a csiptető felett találunk egy kis
LED
-et mely világít, amikor a kamera aktív, és egy manuális fényképezőgombot, amennyiben valamit hirtelen le szeretnénk fotózni a közelünkben. A rögzítő a két végén van összekapcsolva a kamerával, és sajnálatos módon csak 45 fokos mozgást enged, valamint nincs módunk horizontális elforgatásra. Így, ha valamit magunk mellett is meg szeretnénk mutatni, le kell vennünk a kamerát a kijelzőről.

Használat

[%TAB%]Az eszközmeghajtó és a kamerához mellékelt program installálása egyszerû volt, és pár perc után már meg is jelent a QuickCam program, melyben számos lehetőség közül választhatunk. A Logitech együttmûködik a Microsofttal, így a legjobb videominőséget az
MSN
Messenger
használatával érhetjük el, de amennyiben bármilyen más programot használunk, ott sem lesznek komolyabb gondjaink. A program maga is felkínál több, videokonferenciára képes programlehetőséget, melyet akár le is tölt nekünk, ha korábban nem volt telepítve, de akármelyik, nekünk megfelelő csevegőrendszert is használhatjuk.

[%TAB%]A program jobb oldalán találjuk a fényképező és videofelvevő opciót, a video
e-mail
küldési lehetőséget, a készített képek és videók közti tallózást segítő gombot és a beállításokat. Állóképek rögzítésénél 160x120 képpontos képektől kezdve egészen 1.3
megapixeles
képeket is készíthetünk, melyek megfelelő megvilágítás mellett tiszták és élesek, de
szoftveres
beavatkozással tovább nagyíthatjuk a képeket, javítva vagy rontva ezzel minőségükön. A videók rögzítésénél sem volt különösebb gondunk, és a 640x480-as maximális felbontás is jónak mondható. Az egyetlen probléma csak az Indeo Video 5.1-es kódolással lehet, és valószínûleg ez az oka, hogy a kamera nem használható Macintosh platformon.

[%TAB%]Van egy másik nagyon hasznos funkciója is a kamerának, mégpedig az arckövetés, mely lényegében abból áll, hogy ráközelít az arcunkra, majd a képet a kamera látószögébe beleeső mértékben csúsztatja a megfelelő irányba. Ez a funkció akkor mûködik jobban, ha egy kicsit távolabb ülünk a géptől. A beállításokban lehetőségünk van a hagyományos fényerő- és élesség-szabályozás mellett gammát, szaturációt, szín- és fehéregyensúlyt is állítani.

[%TAB%]A kamera állóképek esetén kiválóan teljesített, azonban videók esetén a 15
fps
egy kicsit kiábrándító, aminek több technikai oka is lehet, többek közt az, hogy a kamera
USB
1.1-es, nem pedig USB 2.0-ás felületen csatlakozik. A mikrofon viszont nagyon érzékenynek bizonyult, és még egy-két lépés távolságból is remekül érzékelt.

Végső gondolatok

A Logitech QuickCam for Notebooks Deluxe egy igényes és jól megtervezett webkamera, mely remek állóképeket képes rögzíteni, és éjszakai üzemmódban sötét helyiségben is jó képet ad. Az arckövető-funkció is egy remek gondolat, a kezelőprogramok pedig jól használhatók. Negatívuma az alacsony képrátája, az Indeo videokódolás és az USB 1.1-es csatlakozási felület. Mindezeket figyelembe véve a 13.000 forint körüli ár egyáltalán nem sok, és egy remekül használható notebook kamerát kapunk érte.