Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-27

Egy életrevaló ötlet, amely még jóval olcsóbb is, mint a hagyományos megoldások, sokat segíthet a két utóbbi megvalósításában.



A mobilitásnak három rétege van az informatikában: a felhasználó, az eszközök és az adatok mobilitása. Amikor az első csatlakozós Pendrive-ok pár évvel ezelőtt megjelentek a felhasználói piacon, csak a legelvakultabb újdonságmániások gondolták, hogy ekkora változást hoznak életünkbe. Nem elég, hogy kiszorították a flopilemezeket és a flopiolvasókat az asztali és noteszgépekből, ma már akár számítógépes irodánkat is magunkkal vihetjük kulcstartónkon vagy mellényzsebünkben.
Nézzük a tényeket. A számítógépet az teszi irodává, hogy olyan alkalmazásokat is telepítünk az operációs rendszer alapszoftverein kívül, mint szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, előadás-készítőt és vetítőt, adatbázis-kezelőt, címlistát, levelező- és csoportmunka szoftvert, PDF- és képfájl-szerkesztőt és megjelenítőt, médiafájl (MP3, MOV, MPEG,
AVI
stb.) lejátszót, webböngészőt, csevegőszoftvert és egy a webről vagy a helyi hálóról érkező tömörített fájlok kezelésére, szer készítésére alkalmas adattömörítő szoftvert. A telepített alkalmazásokon túl a rendszer adatainkat és személyes profilunknak megfelelő beállításainkat is őrzi.

A mobilitás alternatívái
Az egyik lehetséges megoldás, hogy a vállalati hálózathoz, amely összes adatunkat, programunkat tárolja, megfelelő biztonsági (VPN, digitális aláírás, biometriás vagy egyéb felhasználó-azonosító stb.) beállításokkal az interneten keresztül, vagy a cég RAS szerverére analóg/ISDN telefonvonalon betárcsázással csatlakozunk, és noteszgépünk, vagy a bejelentkezésre használt számítógép intelligens terminálként szolgálja céljainkat. A megoldás gyengéje, hogy azonnali webelérést igényel, ami Magyarországon egyelőre nem mindenütt megoldott.
A másik megoldás annyiban tér el az elsőtől, hogy nem online adatkapcsolatra épül, hanem a vállalati szerveren tárolt adatokkal időről időre össze kell szinkronizálni a mobilitást biztosító noteszgépet. A megoldás gyengéje, hogy a lokális adattárolás miatt nagy a tárkapacitás-igény a mobil irodaként funkcionáló noteszgépekkel szemben.
Aki még egy noteszgépet sem akar magával cipelni, és csak két vagy három telephely között utazik, jobban jár, ha az egyes telephelyeken (például irodában, laborban és otthon) egy-egy fixen telepített számítógépet használ, amelyek adatait és beállításait a helyi hálózaton vagy az interneten keresztül szinkronizálja több-kevesebb rendszerességgel, illetve a nagyobb adatmennyiségeket CD/DVD lemezeken, vagy alkalmas méretû
USB
PenDdrive-okon mozgatja. E megoldás kényelmes munkahely-kialakítást tesz lehetővé, s mivel az asztali gépek jóval olcsóbbak még ma is a noteszgépeknél, gazdaságos alternatívát jelenthetnek, amennyiben nem kell két vagy három példányban (azaz minden egyes munkaállomáshoz) megvásárolni az operációs rendszert, az irodai programcsomagokat és egyéb alkalmazások licenceit. E megoldásnál azonban - lévén, hogy két vagy több gép (adatainak) védelméről kell gondoskodnunk - megnő a kockázata, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek bizalmas adatainkhoz. Ennek megakadályozására újabb
szoftveres
megoldásokra van szükség, amelyek nem csak megdrágítják, de bonyolultabbá, nehézkesebbé is teszik a mindennapi munkát.

[%NEWPAGE%]
Computer On-a-Stick a FingerGear-től
A speciális USB Pendrive-ok fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozó [%A=http://www.fingergear.com%]FingerGear[%A%] a napokban jelentette be, hogy szállításra készek első, 256
MB
-os Computer On-a-Stick (COS) és Bio Computer On-a-Stick (COS) modelljei. Az alapmodellbe épített 256
MB
flash memória két partícióra van osztva, melyek közül az egyik rejtett, írásvédett, és csak megfelelő jelszó megadásával hozzáférhető, a mások pedig nyilvános, azaz bármely USB háttértárakat kezelő operációs rendszeren olvasásra és írásra egyaránt elérhető.
A FingerGear fejlesztői egy olyan
Linux
alapú szoftvercsomagot készítettek össze a kulcstartón is tartható COS eszközökön, amely akár
merevlemez
nélküli gépeken is lehetővé teszi a helyi hálózat vagy az
internet
használatát, és a hozzáférést magunkkal vitt, valamint online elérhető adatainkhoz.
A rendszerindításra is alkalmas Pendrive használata biztonsági szempontból is igencsak előnyös. Egyrészt mert - lévén Linux alapú rendszer - jelenleg sokkal kevesebb támadója (vírus, programféreg, trójai és kémprogram) van, mintha Microsoft szoftvereket használnánk, másrészt az írásvédett rendszerpartícióra nem képes semmiféle kártevő betelepedni.
A védett rendszerpartíción egy kisméretû Linux disztribúció található, egy teljes OpenOffice.org csomaggal, amelyhez természetesen bármikor hozzátölthetjük a magyar nyelvû kiegészítéseket. Webböngészésre a COS a közkedvelt Mozilla FireFoxot kínálja, email levelezésre az Evolution-t, csevegőszoftverként a GAIM-ot.

Hardverigény
A listát természetesen az USB (javasoltan USB 2.0)
port
nyitja. A rendszer futtatásához egy tetszőleges x86 processzoros, billentyûvel és egérrel felszerelt, legalább 128 MB memóriával és 1024x768-as felbontású képernyővel rendelkező számítógépre van szükség, és nem árt, de nem feltétlenül szükséges, hogy legyen egy mûködő
CD
olvasó is a gépben.
Azokon a számítógépeken, ahol a
BIOS
még nem kínálja fel az USB merevlemezről való rendszerindítás lehetőségét, célszerû egy indító
CD
-t is készíteni. Erre egy névjegykártya méretû mini-CD is alkalmas, mivel nem egészen 2 MB kerül csak rá. Az indító CD anyagát tartalmazó
ISO
fájl [%A=http://www.fingergear.com/index.php%]a gyártó weboldaláról[%A%] ingyenesen, mindössze nevünk és email címünk megadásával letölthető.
Ha a magunkkal vitt COS-ról indítjuk a számítógépet, akkor még akár merevlemez nélküli öreg asztali vagy hordozható számítógépünket is új, hatékony és biztonságos munkaállomássá alakíthatjuk. Az olcsó és hatékony operációs rendszer és
szoftverek
e kombinációja a számítástechnika egy teljesen új paradigmáját nyitja meg. A felhasználók anélkül élvezhetik a vékony
kliens
megoldások tagadhatatlan előnyeit, hogy meg kellene változtatniuk a meglévő pécés hardvert vagy szoftvert.

Milyen esetekben előnyös a COS alkalmazása?
* Amikor pécénk vagy noteszgépünk operációs rendszere jelentősen lelassul, vagy mûködésképtelenné válik.
* Amikor Windows-kompatibilis dokumentumainkon akarunk továbbra is dolgozni. Ezek közé tartoznak a Word, Excel, Powerpoint dokumentumok, szövegfájlok stb.
* Amikor nem akarjuk újabb és újabb szoftverlicencekre pazarolni nehezen megtakarított pénzünket.
* Amikor nem csupán megjeleníteni, de készíteni is szeretnénk
PDF
fájlokat.
* Amikor többen is osztozunk munkahelyi és/vagy otthoni számítógépünkön, és szeretnénk szabadon hordozhatóvá tenni beállításainkat és dokumentumainkat.
* Amikor belefáradtunk a vírusok, programférgek, trójai- és kémprogramok elleni harcba, és biztonságosabb megoldásokra vágyunk.
* Amikor biztonságos kommunikációs eszközökkel (VPN, SSH és RDP) kell kapcsolódnunk távoli szerverekhez.

Szolgáltatások
* Gyors USB 2.0 adatátvitel.
* Ultragyors (< 40 s) rendszerindulás a Pendrive-ról.
* Rendkívül gyors rendszerleállás.
* Web, email, távoli
szerver
hozzáférés, és a lokális erőforrások használata.
* Nem felejtő flash memória a tárolt adatok számára.
* A tárolókapacitás 256-512MB, 1-2-4, vagy akár 8 Gigabyte!
* Jelszavas védelemmel is használható adattömörítő szoftver.
* A használt alkalmazások beállításai leállítás előtt opcionálisan menthetők.
* Nem (feltétlenül) szükséges merevlemez sem a COS használatához.

A beégetett csomag szoftverei
* Linux 2.6.x Kernel.
* Gnome grafikus kezelőfelület.
* A legfrissebb Mozilla FireFox webböngésző.
* Az OpenOffice.org csomag, benne szövegszerkesztő, táblázatkezelő, vektoros rajzoló program, előadás-készítő és vetítő.
* Evolution email szoftver.
* GAIM azonnali üzenetküldő/csevegő kliens szoftver, amely kompatibilis az
MSN
Messenger, Yahoo IM, AIM, ICQ,
IRC
és számos további csevegő programmal.
* Távoli SSH hozzáférést biztosító alkalmazások (SSHFS, VNC, RDP).
* PDF készítő és megjelenítő és
PostScript
megjelenítő.
* Automatikus csatlakozás
DHCP
-t igénylő hálózatokhoz.
* PPP kapcsolat analóg, ISDN,
ADSL
és kábel modemeken keresztül.

[%NEWPAGE%]
Költségszámítások és egyebek
A 149 dolláros listaáron meghirdetett termék USB háttértárként bármely olyan operációs rendszerrel használható, amelyet felkészítettek az USB eszközök kezelésére. A jelszóval védett "számítógép" a gyártók szerint bármely mûködő USB porttal rendelkező Windows vagy Linux számítógéppel használható, és alkalmas a felhasználó személyes címlistájának, levelezésének és irodai dokumentumainak a biztonságos tárolására, hordozására.
A Microsoft Office alkalmazásokkal kompatibilis OpenOffice csomagnak köszönhetően a Windows környezetben készített korábbi dokumentumaink is hordozhatóvá válnak. A "privát" partíció, amelyen az operációs rendszerek és a beépített alkalmazások találhatók, normális körülmények között rejtett, írásvédett, csak a Pendrive-ról bootolva és a szükséges jelszó megadásával sikeres bejelentkezés után lesz hozzáférhető, így nem eshet áldozatául a vírus-, féreg- és hackertámadásoknak. A "public" partíció adatai bármely Windows, Linux, Solaris vagy MacOSX alatt futó pécén elérhetők.
[%IMAGB%]
A mellékelt táblázat a Windows és MacOSX alapú alternatív megoldásokkal hasonlítja össze a FingerGear termékét.
A gyártők jelenleg a 256 MB-os modelleket készítették el, de már dolgoznak a nagyobb (512MB, 1-2-4 vagy akár 8 Gigabyte) kapacitású eszközök gyártásának előkészítésén. Az eszközök ezüstszínû vagy áttetsző tokban kaphatók, és az alap Computer On-a-Stick mellett annak ujjlenyomat-olvasóval is ellátott (Bio) változatát is fejlesztik. Ez utóbbi modellcsalád árai még nem ismertek.