Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-26

Biciklipedállal hajtott Linux alapú VoIP rendszerek segíthetnek felzárkóztatni a fejlÅ?dÅ? országokat, közösségeket a 21. századhoz.



Egy kerékpárral hajtott
Linux
alapú
VoIP
rendszer látszólag nem tartozik a megszokott high-tech technológiák körébe. De vajon mi erről a véleménye annak a több mint 1 milliárd embernek, akik még ma is elektromos hálózat nélkül élnek. Se áram, se telefon se televízió.

[%TAB%]A megrögzött high-tech vállalkozók nonprofit csoportja azt a küldetést vallja magának, hogy a 21. századba emelje közvetlenül azokat az elmaradott közösségeket, amelyek még a 20. század infrastruktúráját sem érték el. Kerékpármeghajtású rendszereik nem csupán a VoIP-ot viszik el a távoli, sokszor nehezen megközelíthető területekre, hanem az elektronikus levelezést, a webböngészést is. Ehhez Linuxot és a nyíltforrású Asterix PBX rendszereket használják fel.

[%TAB%]Az [%A=http://www.inveneo.org/%]Inveneo[%A%] mindent boltban készen kapható hardverelemekből épít, hogy az eszközök olcsók legyenek és könnyen, egyszerûen cserélhetők, és - reményeik szerint - esetleges hibáik is könnyen megtalálhatók és javíthatók legyenek. Rendszerük
WiFi
hálózatokat használ akár 100 mérföldes körzetekben is a hálózati forgalomnak a meglévő telefonos infrastruktúrát hasznosító központi elosztó felé való irányításához.

[%TAB%]A kerékpárt többnyire a napelemek kiegészítésére használják. Egy negyedóra pedálozás egy jó órányi telefonáláshoz szolgáltat elegendő energiát. Az ilyen faluban a telefonálás költségeit akár pedálozással is lehet fizetni, vagy akár komoly - legalábbis helyi fogalmak szerint komoly - mellékjövedelemre is szert tehet, aki mások helyett tapossa a pedált.

[%TAB%]Hallani olyan véleményeket is, mely szerint azokat a százmillió dollárokat, amelyeket egy távoli üstökös elérésére fordítanak, a kormányoknak inkább az olyan törekvéseket kellene támogatnia itt a földön, mint amilyen az Inveneoé is. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ha nem költenének a high-tech kutatásokra, akkor az Inveneo felszerelései se léteznének még.

[%TAB%]A cél tehát az, hogy felkeltsék az olyan civil kezdeményezések, mint az ActionAid érdeklődését. Az Inveneo egyszerre legfeljebb 10 falu életét képes megváltoztatni, míg az ActionAid falvak ezreinek kommunikációs rendszereit alapozhatja meg és fejlesztheti. A Cisco-val együttmûködve tehát az Inveneo azon dolgozik, hogy Afrika félmillió iskolájába juttassa el az infrastruktúrát és kommunikációs technológiát.[%IMAGB%]

[%TAB%]A világ távoli területeinek a bekapcsolásával az Inveneo arra tesz kísérletet, hogy embermilliók egészségügyi, oktatási és gazdasági helyzetén javíthasson. Az olyan cégeknek, mint a Cisco, ez egy ésszerû beruházás, mivel bekapcsolódva a világ vérkeringésébe ez az 1-2 milliárd ember is hamarosan ügyféllé válik.

[%TAB%]A becslések szerint 10 év múlva a fejlődő országok népessége fogja adni a világ fogyasztóinak 70 százalékát. Így nem egy elhibázott ötlet, ha ezekkel az ügyfelekkel megismertetik termékeiket és szolgáltatásaikat.

És itthon?

Ne higgyük, hogy csak az afrikai országokat érdekelheti ez a megoldás. Magyarországon ma is tanyák ezrein emberek tízezrei élnek áram és telefon nélkül, mert a vezetékek kiépítésére se az ott lakóknak, se az önkormányzatnak nincs pénze.

[%TAB%]Mi az tehát, amit meg kell oldani? A falvak, kistelepülések bekapcsolását a kommunikációs hálózatba rádiós adatkapcsolattal lehet megvalósítani. A napelemmel mûködő (esetleg szélenergiát is hasznosító) automatizált átjátszóállomások csupán egyszeri, talán nem megfizethetetlen befektetést jelentenének, és egy telefonbeszélgetésért nem csak az afrikaiak és az ázsiaiak lennének hajlandók pedálozni.

[%TAB%]Ami a szoftvert illeti, mind a Linux operációs rendszer, mind a postafiók-kezelő nyíltforrású, ráadásul honosítását is csak egyszer kell elkészíteni.