Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
olorin - 2005-07-26

Három operációsrendszer uralja a noteszgépek piacát. Zömmel a Windows valamelyik elÅ?telepített változatával kínálják a gépeket, míg a Mac OSX és a Linux ma még kuriózumnak számít.



Ha gépünket használni is szeretnénk, mindenképp szükség van operációs rendszerre is, ami elsősorban
CD
vagy
DVD
lemezrol, alternatív módon hálózatos telepítéssel ültethető be rendszerünkbe. Az új noteszgépeknél már ritkaságszámba megy a flopimeghajtó, az
USB
pendrive-okról való rendszerindítás pedig egyelőre még messze van az általánosan használható és javasolható módszerektől. Az
operációs rendszer
nélküli gépárakat ráadásul azért is nehéz kiszámolni, mert a forgalmazók a szoftvert eleve belekalkulálják a csomagárba, így becsapódhatunk, ha csupán a hirdetésekben szereplő árak alapján próbálunk tájékozódni.

[%TAB%]Az operációs rendszerrel kapcsolatos hibák igen jelentős része drasztikus újratelepítés nélkül is könnyen orvosolható (lenne) – a beállítások és felhasználói adatok megőrzésével együtt –, amennyiben a telepítolemez nem csupán mentőlemez üzemmódban használható. Ilyen esetekben a felhasználók és a szervizek ritkábban kényszerülnek nagyobb szakértelmet és tapasztalatot igénylő trükközésekre.

[%TAB%]A szükséges telepítő lemezcsomagot több forrásból is beszerezhetjük.
OEM
szoftverként része lehet a fent említett csomagoknak, dobozos termékként is megvásárolhatjuk a telepítőkészletet tartalmazó CD/DVD lemezeket, vagy speciális licencszerződés keretén belül megkaphatjuk a telepítő
CD
-t, rajta az elektronikus formában kapott termékdokumentációval.

[%TAB%]A noteszgépekhez gyakran nem egy hagyományos Windows-telepíto CD lemezt kapunk, amelyről később szükség esetén kényelmesen pótolhatnánk a használat során törölt vagy megsérült program- és egyéb fájlokat, hanem egy úgynevezett „mentőlemezt” (rescue CD), amely a gyári alapállapot visszaállításában segíthet (sajnos csak teljes adatvesztéssel), amennyiben minden más eszköz kudarcot vallana.

[%TAB%]A megoldás – látszólag – a felhasználó érdekeit szolgálja, hisz a teljes rendszer újratelepítése alig fél óra alatt megvalósítható. E modellnek azonban két igen komoly gyengéje van, amelyek miatt hosszú távon kudarcra van ítélve. Nem számol a helyben (azaz a noteszgép merevlemezén) tárolt felhasználói adatok, beállítások megőrzésével, helyreállításával, ráadásul a gyári alapbeállításokkal elvégzett rendszertelepítés után üzembe helyezett biztonsági és egyéb javítócsomagok telepítését a rendszer-visszaállítást követően lépésről lépésre meg kell ismételni.

[%TAB%]Egy „dobozos” Windows csomag esetén megoldható az újabb szervizcsomagok és biztonsági javítások automatizált folyamat keretén belüli telepítése, és ez még inkább igaz a különféle – noteszgépeken is előforduló –
Linux
disztribúciókra és Mac OSX rendszerekre. Az ilyen frissítések azonban már némi hozzáértést is igényelnek. Az Apple operációs rendszerei amúgy külön kategóriát képeznek, mivel egyedi hardverre fejlesztették, és – egyelőre – nem telepíthetok
Intel
vagy Intel X86 kompatibilis számítógépeken.

[%TAB%]A Linux és más Unix-rokon rendszerek számos forrásból szerezhetők be. Aki szélessávú internet-hozzáféréssel rendelkezik, és van CD vagy DVD írója, házilag is letöltheti és legyárthatja a telepítéshez szükséges lemezkészletet. E két időigényes lépés megspórolható, ha pár száz forintos lemezáron megrendeljük a frissen megírt lemezeket, például a [%A=http://www.linuxcd.hu%]www.linuxcd.hu[%A%] weboldalon, vagy a választott disztribúció hivatalos hazai képviseloinél. Természetesen a webes vagy a helyi hálózat valamely elérhető szerveréről történő telepítést is választhatjuk, ám a Linux rendszerekkel még csak most ismerkedők vélhetően nem ezt a módszert fogják alkalmazni.

[%NEWPAGE%]

Az alternatívák

A jelenlegi notebook kínálatot nézve dicséretes fejlődés, hogy már alig kínálnak noteszgépet 256 MB-nál kevesebb induló memóriával. Ebben – elvileg – mindennek el kellene férnie. Ám ha megnézzük, mekkora is a javasolt, a fejlesztő által is már használhatónak ítélt rendszermemória, akkor meg fogunk lepődni.

A kínálatot átnézve a következő adatokat kapjuk:[%IMAGB%]

Ha zsebünk szempontjából nézzük a lehetőségeket, akkor előtérbe kerülnek az ingyenes alternatívák is, de nem feltétlenül nyerő pozícióba. A BeOS például továbbra is ingyenes, de szukös támogatottsága miatt nem képes kiaknázni az újabb hardverelemek előnyeit.

[%TAB%]A Linuxok zsebkímélő megoldások, legtöbbjük ingyenesen letölthető, sőt üzleti célokra is ingyenes. Ha valaki szoftveres, illetve telepítési támogatásra is igényt tart, akkor érdemes lehet dobozos terméket venni, ami nem csupán a gyárilag megtöltött adathordozóban és a nyomtatott kézikönyvekben ad többletet, hanem a telepítés során a regisztrált felhasználók számára igénybe vehető tanácsadás, és a kísérő dokumentációban megadott időközönkénti frissítések is járnak vele.

Windows és környéke

A Microsoft az elmúlt években többször is bejelentette, hogy befejezi eddigi legnépszerûbb operációs rendszerének, a Windows 98-nak a támogatását, ráadásul számos olyan közkedvelt
alkalmazás
van, melyek legújabb, biztonsági javításokat is tartalmazó változatai már eleve nem is telepíthetők a Windows 9X sorozatba tartozó rendszereken. Ékes példa erre a közkedvelt Skype, amely a szélessávú interneteléréssel rendelkező rendszereken telefondíj-mentes beszélgetéseket tesz lehetővé. Ennek újabb windowsos kiadásai már csak Windows 2000-re vagy XP-re telepíthetők.

[%TAB%]A következő lépés a Windows 2000 támogatás megszûnte, amelyre szintén nem kell sokáig várni, mivel a 2005. június 27-én közzétett SP4 volt az utolsó hivatalos szervizcsomag, és a támogatás jövő év végén megszûnik.

[%TAB%]Ám még ilyen messzire se kell mennünk, ha a fenti tendenciát jelző példákat keresünk. Az internetről hihetetlen mennyiségben tölthetők le zenei és mozifájlok, klipek, ingyenesek és fizetősek egyaránt, amelyek lejátszásához a Windows értelemszerûen a Windows Media Playert javasolja. Ennek legfrissebb, 10-es verziószámú kiadása már csak XP-re telepíthető, kizárva a használatból a régebbi rendszerek számos felhasználóját.

[%NEWPAGE%]

Mit is tartalmaz az operációs rendszer?

Kezdjük a Windows rendszerekkel. Néhány egérkattintással végigfuttatható grafikus telepítő varázslót, amely komoly hardver-felismerési képességekkel rendelkezik. Erre szükség is van, hogy a rendszer ne csupán fájdalommentesen telepedjen, de még valamennyire használható is legyen. Hogy ez a használhatóság mennyire teljes, az már egy másik kérdés.

[%TAB%]A telepítés után egy grafikus kezelőfelületet kapunk, amelynek beállításai bármelyik rendszer választása esetén rugalmasan, egyszerûen és igen tág határok között változtathatók. A rendszer tartalmaz egy levelező ügyfélprogramot (Outlook Express), egy webböngészőt (IE), egy egyszerûbb (NotePad) és egy valamivel többet tudó (WordPad) szövegszerkesztőt.

[%TAB%]Az XP már a tömörített
ZIP
állományok kezelésére is képes, bár nem véletlen, hogy a „hagyományos” tömörítő és fájlkezelő segédprogramok még mindig őrzik népszerûségüket.

[%TAB%]A Windowsban a kommunikációt több program is segíti, így rendelkezésünkre áll a már említett Outlook Express, a Windows
Messenger
és a
MSN
Messenger, a NetMeeting és a Windows saját nem túl sokat reklámozott (inkább fapados kategóriába sorolható) faxprogramja.

[%TAB%]Ha komolyabb irodai munkát is szeretnénk végezni, akkor valamilyen „office” csomagra is szükségünk lesz, hisz a Windowsoknak – egyelőre – nem szerves része a Word és Excel dokumentumokat megjelenítő WordViewer és Excel Viewer. E programok ingyenesen letölthetők ugyan, de a beszerzésükre és telepítésükre szánt időt szemérmesen le szokták felejteni a rendszertelepítés összidejéből.

[%TAB%]A Mac OSX ugyan számos olyan (kényelmi és biztonsági) szolgáltatást is kínál, ami a Windowsokból hiányzik, ám egyelőre nem jellemző, hogy egy tetszőleges Intel processzoros noteszgépen telepíthetnénk, így összeállításunkban sem kap nagyobb helyet.

Lépéselőnyben a Linuxok

Ami egyelőre nincs Windows alatt, az a Linux disztribúciók mindegyikének alap telepítőkészletében megtalálható és szintén ingyenesen frissíthető irodai (OpenOffice.org) programcsomag. Ez nem csupán egyenértékû alternatívája a Microsoft Office-nak, de azt felül is múlja biztonságban, mivel – egyelőre – nem tolonganak a StarBasic alapra fejlesztett programkártevők, s így a makrovírusok és script kártevők hada továbbra is a Windows és Microsoft Office rendszerek kiváltsága marad.

[%TAB%]A Sulinet Express keretében – az Albacomp jelzései szerint – a 2004-ben értékesített noteszgépek jelentos hányadát előre telepített (UHU) Linux rendszerrel vásárolták és emellett az IBM és a HP opcióként Linuxot is kínál noteszgépeihez.

[%TAB%]Az olcsó gépek között olyanokat is találunk, melyeket hivatalosan operációs rendszer nélkül árulnak. Ezek merevlemezén rendszerint egy FreeDOS partíció található, és a windowsos meghajtószoftvereket külön telepítő CD lemez(ek)en mellékelik. Ha új noteszgépünk egy korábbi számítógép leváltására érkezett, s az öreg gép kidobásra vagy eladásra kerül, akkor az új gép örökölheti a régi operációs rendszerét. Előfordulhat azonban, hogy a régi Windowsok (például a Windows 95, az első kiadású Windows 98 vagy az NT 4) nem képesek felismerni és használatba venni a beépített hardvereszközöket, mert a gyártó már nem készít ezekhez szánt meghajtó és kezelő szoftvereket. Ilyenkor többe kerülhet a takarékoskodás, mert sok időt vehet igénybe a rendszer felállítása és üzembe helyezése.

[%TAB%]Linux alatt – intelligens vagy buta terminálként, esetleg speciális kiszolgálói feladatokra – azok a régebbi asztali és notebook számítógépek is új életre kelhetnek, amelyek fizikailag ugyan még jó állapotban vannak, de túl kevés erőforrással (memória, háttértár, processzorsebesség) rendelkeznek a Microsoft által ma még támogatott aktuális szoftververziók (Windows 2000/XP, Office XP/2003) elfogadható sebességû futtatásához.

[%TAB%]Gondoljuk csak meg, ha egy olyan utazásra megyünk, ahol nagy az esélye, hogy noteszgépünket ellophatják, nem feltétlenül a család vagy a cég legértékesebb készülékét visszük magunkkal. Ilyen helyzetekre ideális egy régebbi, egyszerûbb kiépítésû notebook, amelyet egy USB pendrive-ról használunk – lásd [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=326&cat=7%]Számítógép a kulcstartón[%A%] címû cikkünket.

Notebook vásárlás 1. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=293&cat=13%]Nézopont kérdése[%A%]

Notebook vásárlás 2. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=294&cat=13%]Súlyponti kérdés?[%A%]

Notebook vásárlás 3. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=296&cat=13%]Képernyoméret, csatlakozók[%A%]

Notebook vásárlás 4. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=297&cat=13%]Optikai meghajtók[%A%]

Notebook vásárlás 6. – Mire szolgál majd – minimálgép vagy erogép

Notebook vásárlás 7. – Akkutorna

Notebook vásárlás 8. – Dokkolók, portreplikátorok

Notebook vásárlás 9. – Bovítési lehetoségek