Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2005-07-26

Az Intel új mobil processzorai gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak az új gyártási technológiának köszönhetÅ?en.

Az
Intel
új mobil processzorai gyorsabbak, kevesebbet fogyasztanak az új gyártási technológiának köszönhetően.

[%TAB%]Az Intel piacra dobott négy új Intel Pentium M processzort, melyek között találunk egy a korábbiakhoz képest még gyorsabb mobil processzort is. Az új Intel Pentium M780 a jelenleg létező leggyorsabb a cég
Centrino
platformra épülő mobil processzorai közül, ami a korábbi 2.13
GHz
helyett 2.26 GHz-es. Az új
processzor
a többi harmadik generációs Pentium M mobil processzorhoz hasonlóan 533 MHz-es rendszersínnel és 2
MB
-os másodlagos gyorsító tárral rendelkezik, fogyasztása pedig 27W.

[%TAB%]Az alacsony feszültségû, és roppant alacsony fogyasztású szériában pedig megjelent az Intel Pentium M LV (Low Voltage – vagyis alacsony feszültségû) 778, mely 1.6 GHz-en ketyeg 400 MHz-es rendszersínnel és szintén 2 MB-os gyorsító tárral rendelkezik. A processzor mindössze 1.116V feszültségen üzemel és ezért csak 10W-ot fogyaszt, mellyel ideális hosszabb üzemidőt igénylő alkalmazásokhoz.

[%TAB%]A mobil
Celeron
szériában is sor került egy kis frissítésre, mégpedig megjelent a Celeron M 380-as, mely 1.6 GHz-en üzemel 400 MHz-es rendszersínnel, és 1 MB-os másdolagos gyorsító tárral van ellátva. Az új Celeron M 1.292V-on üzemel, így 21W-ot fogyaszt. A negyedik újdonság szintén Celeron M processzor, mégpedig M 383-as típusjelzésû ULW vagyis különösen alacsony fogyasztású, mely mindössze 1 GHz-es, 400 MHz-es rendszersínen üzemel 1 MB-os másodlagos gyorsító tárral, viszont ez a változat 0.94V-os feszültség mellett, csak 5W-ot fogyaszt!

[%TAB%]Ezek az új processzorok már kivétel nélkül a 90 nm-es gyártási technológiával készültek, mely kisebb processzormagot, kisebb fogyasztást és némileg magasabb órajelet is lehetővé tesz.