Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-23

Teszteltük a ViewSonic szupergyors TFT monitorát, mely csupán 4 ms-os képfrissítési idővel rendelkezik.

Attraktív dizájn, gyors képpont reakció idõ, átlátható menürendszer
8 pont
9 pont
8 pont
összpontszám: 8.3 pont
A képernyõmagasság nem állítható, nincs képernyõvezérlõ program, közepes színhûség



[%TAB%]Hosszas várakozás után végre kezünkbe vehettük a ViewSonic sokat emlegetett 4 ms-os képfrissítési idővel rendelkező monitorát. Mielőtt azonban a dolgok elébe szaladnánk, vizsgáljuk meg egy kicsit külsőleg a monitort! Aki már korábban is találkozott az X szériába tartozó ViewSonic monitorral, annak egyből szembetûnhet, hogy a VX924-es szinte teljesen megegyezik a VX910-essel. A monitor letisztult és elegáns megjelenésû, pont olyan, mint amit egy ViewSonic monitortól elvárhatunk. A monitorkábeleket a tartókonzolon keresztül tudjuk vezetni, így azok szinte alig látszódnak. Természetesen lehetőségünk van
analóg
és
digitális
kábelen keresztül is csatlakoztatni a monitort (a jobb képminőség érdekében, amennyiben van rá lehetőség, a digitálisat ajánljuk). Egy dolog azért nekünk hiányzott, mégpedig a függőleges elforgathatóság - bizonyos esetekben hasznos lehet.

[%TAB%]A kezelőszervek a monitor elején helyezkednek el, és használatuk magától értetődő. Az OSD menüben is megtalálunk minden szokásos beállítási lehetőséget: a fényerő- és kontrasztszabályozókat, színhőmérséklet-állító és a kép helyzetére vonatkozó konfigurációs opciókat. Az automatikus beállító-opció is kitûnően használható, és alig kell utána bármit is állítanunk a monitoron.

Mit is jelent ez a 4 ms?

[%TAB%]Már jóval a tényleges piaci megjelenés előtt lehetett hallani erről a különleges monitorról, mely már hazánkban is kapható egy ideje, és minden bizonnyal voltak páran, akik alig várták, hogy rátehessék a kezüket. Jelenleg ez a monitor a világ leggyorsabb reakcióidejével rendelkező monitorainak egyike, mely sok profi játékost is meggyőzhet a
TFT
monitorra való átállásról. Azok kedvéért, akik nem lennének teljesen tisztában azzal, mit is jelent ez a 4 ms-os képfrissítési idő, elmondanánk néhány mondatban.

[%TAB%]A TFT monitorok képpontjainak szüksége van egy bizonyos időre, míg feketéről, vagyis alapállapotból kigyulladnak, illetve, amikor a kép változik, a képpontoknak ms-okban mérhető időre van szükségük, míg fel tudják venni a megfelelő új állapotot. Még jobban leegyszerûsítve: reakcióidőn azt az időt értjük, amely alatt egy
képpont
valamilyen színről egy másikra vált. Amikor ez az idő túl hosszú, a monitoron gyorsan mozgó alakzatok mögött szellemképet láthatunk, mely egy bizonyos érték felett már zavaró. A profi játékosok nagyon figyelnek erre, minden zavaró tényezőt igyekeznek kiszûrni, ami ronthatja az eredményüket.

[%TAB%]A 4 ms-os reakcióidő (sötét-fehér-sötét) igazán lenyûgöző, és egy ilyen monitoron már nem lesznek problémáink a gyors mozgás során jelentkező szellemképpel. (Hozzátennénk, hogy egy átlagos felhasználó nem érez komoly és látható különbséget a 8 ms-os reakcióidőhöz képest.)

Képminőség

[%TAB%]Képminőség szempontjából vannak némi fenntartásaink a monitorral kapcsolatban, ugyanis ennek a sorozatnak a modelljei elsősorban a sebességre lettek optimalizálva. A fényerővel meg lehetünk elégedve, és a képernyő láthatósága is kielégítő. Oldalról, körülbelül 60 fok körüli szögből nézve is mindössze egy enyhe színeltolódás és tükröződés figyelhető meg. A tesztképekkel és különféle mintaábrákkal végzett próbák után azonban meg kellett állapítanunk, hogy a színhûség terén nem ez a legjobb monitor, amit valaha láttunk. Bizonyos színárnyalatok még hosszas finomhangolás után sem voltak olyanok, amilyeneknek lenniük kellett volna, és ez különösen az emberi bőr bizonyos tónusainál volt megfigyelhető.

Ésszegezve

A tapasztalatainkat összegezve elmondhatjuk, hogy átlagos irodai munkára és profi játékra is kiválóan alkalmas a monitor, és a legtöbbünk örülne, ha egy ilyen megjelenítőn keresztül nézhetné a digitális világot. Egy "normális" felhasználó számára mindenképpen jó választás lehet a VewSonic VX924-es, mivel jelenleg a leggyorsabb reakcióidővel rendelkezik, valamint egyéb tulajdonságai alapján is az élvonalba sorolható.

Technikai adatok:

Képátló: 19 colos

Natív felbontás: 1280x1024 képpont

Kontrasztarány: 550:1

Fényerő: 270cd/m[%SUP%]2[%SUP%]

Reakcióidő: 4 ms

Látószög: 160[%SUP%]o[%SUP%]/160[%SUP%]o[%SUP%]

Csatlakozási lehetőség: VGA, DVI