Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
sulaki - 2005-07-22

A berendezéshez csak egy televízió és egy mûsorforrás, pl.: egy dvd kell, és azonnal mozizhatunk. A tv alá vagy fölé helyezve szinte észrevétlen marad...

Nincs kábeldzsungel, nem kell furkálni,szép design, kiválló hang optimalizálási lehetõségek
9 pont
10 pont
10 pont
összpontszám: 9.7 pont
Sztereó üzemmódban kicsi a tere, nagy hangerõn kevés a mély (subwoofer nélküli használat esetén)

A háziasszonyok kedvence: házimozi vezetékkötegek és falra furkált hangfalhegyek nélkül.

Kíváncsian cipeljük a méretes dobozt a tesztszobába, és azon tanakodunk, vajon mit is rejthet a 269.900 forintos csomag. A gyors kicsomagolás után végre megpillantjuk az első hivatalosan érkezett Yamaha YSP-1
digitális
hangprojektort...

Első tapasztalatok:

[%TAB%]Eddig mindig óvatosan bántunk a kombi, illetve a „sok az egyben” készülékekkel, ezért most is gyanakodva méregetjük az 1030x194x188 mm nagyságú, 13 kg súlyú újdonságot. A csomagolás korrekt. A termék első ránézésre egy stílusos, óriásira megnőtt centersugárzóra emlékeztet, diszkrét digitális kijelzővel az alsó részén. Érömmel konstatáljuk, hogy végre egy gyártó, amely a vásárló fejével is tud gondolkozni, hiszen a csomagolás tartalmaz a távirányítón kívül mindent, amire szükségünk lehet: elemek, hálózati kábel, optikai kábel,
koaxiális
kábel,
RCA
kábel, OSD videokábel, kábeltartó, rögzítőpántok és természetesen a használati utasítás. (A használati magyarul is benne van, ez azért nagy szó, mert ez az első magyar szállítmány.)

Csatlakozási felületek: [%IMAGE%]

[%TAB%]A hátlapon megtalálható 2 db optikai digitális és 1 db
koaxiális
digitális hangbemenet, de helyet kapott még 2 pár
analóg
RCA hangbemenet (TV és VCR). Abban az esetben, ha a beépített subwoofert „halknak találná a szomszéd”, rendelkezésre áll a subwoofer RCA kimenete, és módunkban áll még külső mélynyomóval tökéletesíteni a „brummogást”. A precíz beállítást segíti a video RCA kimenet, amely lehetővé teszi a készülék menüjének megjelenítését a csatlakoztatott képernyőn. Találhatunk még 1 db
RS-232
soros portot, és egy speciális aljzatot (system connector) más Yamaha berendezésekhez.

[%IMAGE%] Mûködési elv:

[%TAB%]Bizonyára mindenkivel előfordult már, hogy zavarta a kábelrengeteg, vagy a féltucatnyi hangfal elhelyezésének kellemetlensége. A beépített 40 db 4 cm nagyságú, mágnesesen árnyékolt 2 Watt teljesítményû hangszóró, és a 2 db 11 cm nagyságú, 20 Watt teljesítményû mélysugárzó (szintén mágnesesen árnyékoltak) együttesen töltik meg hanggal a szobát. A térhangzást ez a 42 db forrás által életre keltett és a falakról visszaverődve keletkezett hangok hozzák létre, azt az érzetet keltve, mintha tényleg igazi hangfalakkal lennénk körülvéve. A bemenő jeleket a DOLBY DIGITAL és a
DTS
dekóder dolgozza fel, nagyteljesítményû
processzor
segítségével küldi a hangszórókhoz. A térhangzást az egyes hangszórók egymáshoz képest előre beállított, teljesen digitálisan vezérelt, és a falakról visszaverődő hangnyalábjai képzik, ezért fordulhat az elő, hogy a párbeszédek visszhangoznak egészen addig, amíg teljesen el nem némítjuk a televíziónk hangját. Erre egyébként figyelmeztet a használati utasítás is.

[%NEWPAGE%] A puding próbája: [%IMAGE%]

[%TAB%]Először Jesse Cook, a kanadai gitár virtuóz Vertigo címû lemezét hallgatjuk
sztereo
(normál két hangfalas) üzemmódban. A sztereo effektek megfelelően szólaltak meg, bár egy kicsit az volt az érzésünk, hogy közel vannak a hangfalak egymáshoz. A zene hangzásával nem volt problémánk, még kisebb hangerőn is megfelelően dinamikus, és életszerû élményben volt részünk. A hangerő növelésével a hangzás nem torzult, és teljes hangerőn sem lépett fel rezonancia! Egyetlen pici gond a kissé fémes és talán túl élénk magas és közép hangokkal volt, bár lehet, hogy ha egy yamahás hangmérnök ott terem és azt mondja, hogy ezért van ott a subwoofer kimenet, akkor megadjuk magunkat. Ezután meglátogatott a Carmina Burana kórusa. Az énekhangok precízek voltak, csukott szemmel egy igazi koncerten érezhettük magunkat.

[%IMAGE%]

[%TAB%]Az igazi teszthez Ryan közlegény és cimborái siettek a segítségünkre. A sztereo zenénél kissé szûknek érzékelt hangtér kitágult, és betöltötte a teret. A partraszállás közben a golyók tényleg ott repkedtek a levegőben. Az élmény hatására jött a késztetés, hogy körbenézzünk a szobában, és megkeressük a hátunk mögötti hangszórót, de mivel tudtuk, hogy csak virtuálisan van jelen, ezért maradtunk a fotelban. Ez egy kiforrott technológia, és tényleg úgy szól, mintha sok valódi hangfallal lennénk körbevéve. Ekkor érkezett meg a Gladiátor: Maximus Decimus Meridius DTS hangsávval. A számszeríjakat a hátunk mögött feszítik meg, és a tûzbombák körülöttünk repkednek. A hangprojektor úgy győzte le utolsó kétségeinket, ahogy a filmben a rómaiak legyőzték a germánokat.

[%TAB%]A
Dolby Digital
és a DTS hangzás után megnéztük a Csinibabát
Dolby Pro Logic
II (ez a kétcsatornás sztereo jelből a Pro Logic dekóderrel előállított kvázi 5.1-es) hangzással. Ez is tisztességgel szólalt meg. Ha már a zenei vizeken evezünk, akkor a Scorpions egy portugál kolostorban rögzített zenei dvd koncertjét is meg kellett hallgatnunk. Amellett, hogy nagyon jól zenélnek a fiúk, 3 hangsáv (Dolby Digital, DTS, PCM sztereo) is rendelkezésre áll. A Yamaha tényleg elhitette velünk, hogy a közönség soraiban állunk! Belenéztünk még az univerzum egy réges-régi galaxisába - reméljük, a szomszéd a legközelebbi találkozás alkalmával is fog még köszönni.

[%TAB%]Lényegében a készülék abban különbözik az igazi hangfalas rendszerektől, hogy a háttérhangoknál folyamatosan kiegyenlített teret hoz létre, és nem képes a hangeffekteket hirtelen nagy hangerővel a háttérben megszólaltatni. A magyarázat egyszerû: a hátsó hangteret a falakról visszavert hangok állítják elő. Ennek ellenére a Yamaha kihozza a maximumot az egydobozos technológiából.

[%NEWPAGE%] Egyéb tulajdonságok:

[%IMAGE%]

[%TAB%]Lényeges kellék még az infrás távirányító. A távvezérlő nem a legszebb formatervezésû darab, szerintünk a hangprojektor szebbet érdemelne. De a funkcionalitásának egyébként megfelel, és kezelési útmutatóban megadott számkódok segítségével számos más gyártó készülékei felett át tudjuk vele venni az irányítást.

[%TAB%]Érdemes még a készülék beállításáról is megemlíteni néhány dolgot. A képernyőmenü egyszerûvé teszi az alapbeállításokat, bár csak angol nyelven áll rendelkezésre. Érdekességnek még megemlíthetjük, hogy a mérnökök biztosra mentek, és szinte minden fajtájú, formájú és nagyságú szobára optimalizálni lehet a készüléket, amelynek a hangnyalábjait még vízszintes és függőleges irányban is módosíthatjuk.

[%TAB%]Hiányosságként a Yamaha fanatikusok megemlítenék, hogy nincs automatikus beállító mérőmikrofon, amelyet a komolyabb rádióerősítőknél már megszokhattunk. Valóban, szerintünk is megérdemelte volna a készülék. De van egy jó hírünk is, létezik az YSP-1 hangprojektornak egy kistestvére is mérőmikrofonnal, amely a kisebb lakással rendelkező vásárlók részére kínál alternatívát, a beépített 20+2 hangszóróval, és kb. 40 százalékkal kedvezőbb árával.

A kistestvér: a Yamaha YSP-800 megkapta a 2005-2006 Európa legjobb házimozi innováiós díját (EISA).

Ésszegzés:

[%TAB%]A Yamaha tényleg megcsinálta az egydobozos házimozit. A berendezéshez csak egy televízió és egy mûsorforrás, pl.: egy dvd kell, és azonnal mozizhatunk. Fellélegezhetnek a feleségek, mert nem kell összefurkálni a falakat, nem kell kerülgetni a féltucatnyi hangfalat, és nem kell bukdácsolni a vezetékekben. A méretei miatt pont passzol a laposképernyős plazma és
LCD
televíziókhoz, amely alá, vagy fölé is elhelyezhető, akár állványon, vagy akár a falra felszerelve is. A tv alá vagy fölé helyezve szinte észrevétlen marad, hiszen letisztult, minimális dizájnnal rendelkezik. Akár az is elképzelhető, hogy a falon önálló tárgyként helyezi el valaki, mert egy exkluzív futurisztikus használati eszköznek is beillik.

[%TAB%]A 269.900 forintos ár eléggé szelektálni fogja a vásárlóit, de az előbbiekben ecsetelt tulajdonságai miatt valószínû, hogy népszerû modell lesz az igényesebb, a formát is figyelembe vevő és az újdonságokra összpontosító vevők körében. Ha belegondolunk, hogy egy komolyabb digitális erősítő és egy márkásabb hangfalrendszer mennyibe kerül, akkor már barátibbnak tûnhet az ár. A hangerő-fanatikusoknak még meg kell említenünk, hogy egy átlagos 6x100 Wattos erősítőhöz képest ez a rendszer halkabb, tehát a teljesítmény alapján vannak erősebb készülékek is. A hangprojektornak vannak előnyei és hátrányai is, de azoknak, akik ebben az árkategóriában gondolkodnak és nyitottak az újdonságokra, mindenképp azt tanácsolnánk, hogy hallgassák meg ezt is. Kellemes mozizást, és jó szórakozást kívánunk!