Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-22

Egyre újabb és egyre elképesztÅ?bb azonosító rendszereket fejlesztenek ki, hogy a mai digitális világban valamelyest biztonságban tudhassuk adatainkat.

Egyre újabb és egyre elképesztőbb azonosító rendszereket fejlesztenek ki, hogy a mai digitális világban valamelyest biztonságban tudhassuk adatainkat.

Az emberi testnek számos felülete alkalmas arra, hogy azonosíthassunk valakit, gondoljunk csak az ujjlenyomatra vagy a retinára. A legtöbb biztonságtechnikai megoldással az a gond, hogy találékony emberek rendre megfejtik a módját, hogyan lehetne kijátszani ezeket. A Fujitsu mérnökei előálltak egy újabb érdekes és egyelőre roppant biztonságosnak bizonyuló azonosítási eljárással.
A dolog lényege, hogy egy speciális eszköz letapogatja a kezünkben található vérereket, melyről készít egy térképet. Mivel ezeknek az ereknek a helyzete adott és meglehetősen egyedi, máris újabb biológiai sajátosság alapján lehet azonosítani az embereket. Az új technológiának számos előnye van, többek között az, hogy nem kell fizikai kontaktus az azonosításhoz, egyszerûen csak a letapogató fölé helyezzük a kezünket, és az összehasonlítja a vérereink helyzetéről készült képet az adatbázisban lévővel. A technológia másik remek tulajdonsága, hogy roppant megbízható, ugyanis a
szkenner
az esetek 0.00008 százalékában téved, amely valljuk be, elég kis szám.
A Fujitsu Japánban már forgalmazza az eszközt, és a későbbiekben tervezik egy kisebb változat elkészítését, mely valószínûleg világszerte kapható lesz.