Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-20

A Toshiba közzétette új, 30 GB kapacitású kétrétegû HD DVD-R DL lemezeivel végzett méréseinek eredményeit.



Az idén májusban bejelentett prototípusban szerves festéket alkalmaznak a felvevő réteghez, s a vállalat számításai szerint a gyártási költségek alacsonyabbak lesznek a korábban gyártott
DVD
-R DL lemezeknél.

[%TAB%]A nagysûrûségû (HD)
DVD
lemezek kétrétegûvé tételéhez csökkenteni kellett az ezüst tükrözőréteg vastagságát és közelebb kellett vinni az optikai fejhez, hogy a lézersugár könnyen elérje a másik (Layer 0) réteget is. Minél vékonyabb azonban a hőelvonóként is mûködő ezüstréteg, annál gyengébbé a hőkibocsátó hatása is. Emiatt nő a rögzített jelek közötti hőinterferencia. A Toshiba ezt a problémát egy jó hővezetőképességû, a nyersanyaggyártókkal együttmûködve kifejlesztett szerves festék alkalmazásával oldotta fel. Ez egy növekvő polaritású festék, amely reflexióját megnöveli, amikor megvilágítják.

[%TAB%]A középső réteg kialakítására hagyományos 2P (photopolymer) folyamatot használnak. A mai kétrétegû
DVD-R
médiákban egyszer használatos poliolefin bélyegzőkkel írják át a rögzítő réteg homorú és domború részeit a fotopolimerre. A Toshiba azonban a poliolefin bélyegzők helyett 0,6 mm vastagságú, polikarbonát bélyegzőket használ. Ennek eredményeként a bélyegzőkben egyszer már felhasznált polikarbonát újra felhasználható.