Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2005-07-20

A Panasonic bejelentett három új Lumix fényképezÅ?gépet, melyek egyedülálló technikai újításaikkal még tökéletesebb képek készítését teszik lehetÅ?vé.



Az új FX9-es

[%TAB%]A Panasonic bemutatta vadonatúj LUMIX modelljét, a DMC-FX9-et, amely a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszerrel ellátott, FX sorozat következő generációs modellje. Az FX sorozat kiváló képminőséggel, nagyméretû -vel és stílusos kivitellel büszkélkedhet, melyek mindegyike kívánatos egy kompakt fényképezőgépben.

[%TAB%]A felgyorsult bekapcsolási idejû DMC-FX9 jelentős mértékben fejlődött, összes effektív képpontjainak száma 6 megapixelre nőtt, mely rendkívül éles képet eredményez, valamint rendelkezik az Extra Optikai Zoom funkcióval, amely a nagyítási arányt akár 4,1x-re növeli 3
megapixeles
felvételek készítése esetén, továbbá egy jobb minőségû, az FX8 modellnek megfelelő
LCD
kijelzővel is. A 2,5
colos
LCD megnövelt (207 ezer képpontos) felbontásának köszönhetően sokkal tisztább képet biztosít, mint valaha.

[%TAB%]A két új üzemmódot is tartalmazó 14 jelenetválasztási mód minden felhasználó számára élvezetessé, egyszerûbbé és kényelmesebbé teszi a csúcsminőségû felvételek készítését. Az FX9 ezüst, fekete és piros színekben kapható, melyek mindegyike különleges burkolattal kényezteti az ujjakat.

[%NEWPAGE%]

A 16:9-es képarányú LX1

[%TAB%]A másik új modell a DMC-LX1, ami 8,1 megapixeles, négyszeres
optikai zoommal
(35 mm-es filmes fényképezőgépen ez a 28 mm-112 mm tartománynak felel meg) felszerelt, teljesen kézi mûködtetésû kompakt fényképezőgép. Bemutatásával a Panasonic egy új LUMIX 16:9 széles képarányú LX családot indít útjára. A csöppség apró készülékháza egy 8,4
megapixel
felbontású
CCD
-t és egy nagy felbontású, 2,5 colos
LCD
-t rejt. A 16:9
szélesvásznú
vagy a hagyományos 4:3
képarány
egyszerûen választható ki az
objektív
testén elhelyezett kapcsolóval, így mindig az adott kompozíciónak vagy az elkészült kép felhasználási céljának megfelelő képaránnyal készülhet a fotó.

[%TAB%]A négyszeres optikai zoommal felszerelt LEICA DC VARIO-ELMARIT lencsét magában foglaló objektívegység kimagasló képminőséget biztosít. A többi LUMIX fényképezőgéphez hasonlóan, a DMC-LX1-et is a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) különbözteti meg versenytársaitól, mely a Panasonic szerint minden
digitális
fényképezőgép számára elengedhetetlen. Az újonnan beépített Extra Optikai Zoom a nagy felbontású
CCD
középső részének használatával megnöveli a zoomolási arányt, melynek jóvoltából 5,5 megapixeles felbontás mellett, 16:9 képaránynál ötszörös nagyítás érhető el - csupán minimális minőségromlás árán.

[%TAB%]A mindenre kiterjedő kézi beállítási lehetőségek - például a kézi élességállítás és a kézi rekesznyílás-állítás - mindegyike egy joystick vezérlővel és a hozzá tartozó többirányú mozgásra képes kurzorral kezelhető.

Mindezek mellett, a DMC-LX1 az első olyan digitális fényképezőgép, amely képes 848 x 480 képpontfelbontásban, 16:9 képarányú mozgóképek rögzítésére, mindezt zökkenőmentesen, másodpercenként 30 képkockával.

[%NEWPAGE%]

DMC-FZ30

[%TAB%]A Panasonic harmadik, most bejelentett modellje a 8 megapixel felbontású, 12-szeres optikai zoommal (35 mm-es filmes fényképezőgépen ez a 35 mm-420 mm tartománynak felel meg ) rendelkező LUMIX DMC-FZ30 gép, amely társaihoz hasonlóan rendelkezik a MEGA O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszerrel. A 2004-ben megjelent, nemzetközileg is elismert DMC-FZ20 méltó utóda lehet az új modell.

[%TAB%]A 12-szeres optikai zoommal rendelkező LEICA DC VARIO-ELMARIT lencse, amely az FZ sorozat első bejelentése óta öröklődik tovább, a képek még tökéletesebb megörökítése érdekében további fejlesztésen ment keresztül. Az újonnan alkalmazott Extra Optikai Zoom a nagy felbontású CCD középső részének használatával megnöveli a zoomolási arányt, melynek jóvoltából 5 megapixeles felbontás mellett 15,3x nagyítás , 3 megapixeles felbontás mellett pedig 19,1x nagyítás érhető el, csupán minimális minőségromlás árán.

[%TAB%]A CCD mérete és az összes tényleges képpontszám mellett az FZ30 más tulajdonságokat is továbbfejlesztett: az FZ20-ban roppant népszerû manuális élességállító gyûrû mellett immár egy manuális zoom gyûrû is a készülék része, csakúgy, mint a bármilyen szögből jól látható LCD, a zárnyílás, valamint a
zársebesség
szabályozására szolgáló beállítótárcsák. Az LCD és az elektronikus kereső (EVF) felbontása egyaránt körülbelül 180%-kal nőtt, éles, tiszta képek megjelenítését téve lehetővé. Mindezek

[%TAB%]Az új fejlesztésû 8 megapixeles CCD kompatibilis a 9 pixeles kevert kiolvasási módszerrel, így immár a drámai módon megnövelt fényerősségû mozgóképek is másodpercenként 30 képkockás minőségben,
VGA
felbontásban örökíthetők meg, melyek korábban csak
QVGA
felbontásban voltak felvehetők. Ezt a technológiát alkalmazzák az LCD monitorban is a fényes és tiszta képek megjelenítésére, hogy a téma jól látható legyen még akár gyenge fényviszonyok mellett is.

[%TAB%]Mivel kikapcsoláskor a lencserendszer nem záródik össze, így a bekapcsolási idő jelentősen csökkent: 5 másodpercről 0,97 másodpercre. Az automatikus élességállítási idő
AF
üzemmódban drámaian lecsökkent, az elődmodell DMC-FZ20 szintjének negyedére.

[%TAB%]A LUMIX DMC-FZ30 rendelkezik mindazokkal az alapszolgáltatásokkal amelyek táplálják a high-end felhasználók képzeletének lángját, így tökéletesen csatlakozik a Panasonic LUMIX high-end modellcsaládhoz.