Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-20

A Sharp olyan LCD képernyÅ?t jelentett be, amely egyidejûleg két képernyÅ?tartalmat jelenít meg. Attól függÅ?en, hogy jobbról vagy balról nézzük, más-más képet látunk.



Az
LCD
képernyők hőskorában csak pontosan szemből látszott jól a képernyőtartalom, és viszonylag szûk látószöggel dolgozhattunk. A
látószög
fokozatosan nőtt, s ma közel 180 fokos szögben látható a képernyő, s így egyszerre többen is láthatják, olvashatják a képernyőmn megjelenő tartalmakat, drága kivetítő berendezés nélkül is.

[%TAB%]Régi televíziós és filmtrükk, hogy egyszerre vetítenek két képet, de csak most sikerült megoldani, hogy egy LCD képernyőn jobb oldalró nézve teljesen más képernyőkép jelenjen meg, mint balról. A Sharp újdonsága az első, amely ezt a gyakorlatban is megvalósítja. Az új eszköz lehetőséget ad, hogy adott felhasználóknak, csoportoknak más információ és tartalom jelenjen meg jobb- vagy baloldaról nézve a képernyőt.

[%TAB%]Egy sor saját fejlesztésû technológia felhasználásával - mint amilyen a közönséges
TFT
LCD
-re helyezett
parallaxis
gát - az LCD jobbra és balra küldi a háttérvilágítás fényét, lehetővé téve ezzel, hogy a rálátás szögétől függően két eltérő információt és képtartalmat lássanak ugyanazon a képernyőn. A
látószög
ilyen ellenőrzésével külön-külön testreszabott információ jeleníthető meg ugyanazon képernyőn a nézők két csoportja számára, s például a reptereken az egyik sorban álló utasok angolul, a másik sorban állók magyarul olvashatják a tájékoztató szövegeket, híreket a kijelzőkön.