Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-19

Ha egy szélessávú internet kapcsolat lehal, annak oka van. Ne elégedjünk meg annyival, hogy megint belepisilt a labormanó!



Noteszgépeken tapasztalták, de asztali számítógépeken is előfordulhat hasonló eset, hogy ha a notebook sokáig van egyfolytában bekapcsolva, akkor lehal a net és csak egy újraindítás segít. Munka közben ez rettentően bosszantó, főleg, ha épp fontos munkán dolgozunk és az újraindítás miatt többórányi munkánk vész kárba.
A hibaüzenet olyasmit mond, hogy az "ARP
cache
will not clear", ha megpróbáljuk frissíteni a kapcsolatot. A jelenséges vezetékes és vezeték nélküli hálózati csatlakozás esetén előfordul. A problémát jelző olvasónk Windows XP-vel dolgozik, amely már tartalmazza az SP2 javítócsomagot és tudomása szerint minden biztonsági előírást betartott.
Kezdjünk egy kis alapozással. Az
ARP
(address resolution protocol, címfeloldási protokoll) cache ironikus módon az
IP
címeket tárolja, hogy gyorsabban tölthesse be azokat. A Windowsnak alapértelmezésként pár percenként automatikusan ki kellene ürítenie ezt a gyorsítótárat, azonban előfordul, hogy valamilyen rejtélyes okból ezt elmulasztja. Emiatt az
ARP
cache megtelik és többé nem tudunk csatlakozni az
internet
oldalakhoz.[%IMAGE=693%]
Feltételezve, hogy hálózatunk egyéb problémáktól nem szenved, akad néhány dolog, amellyel megpróbálhatjuk javítani helyzetünket.
Először is ellenőriznünk kell, hogy ki van-e kapcsolva gépünkön a routolás és a távoli szolgáltatások (az XP Home esetén ez az alapértelmezett beállítás). A teendő: a Vezérlőpulton keressük meg a Teljesítmény és karbantartás (Performance and maintenance) sort, majd a Felügyeleti eszközök közül válasszuk a Számítógép-kezelést. Alternatív módon a Start menüben is eljuthatunk ide, a Programok között a Felügyeleti eszközök (Administrative tools), majd a Számítógép-kezelés (Computer-management) vagy Szolgáltatások (Services) választásával.[%IMAGE=694%]
A megjelenő ablak jobboldali paneljén keressük meg az Útválasztás és távelérés (Routing and remote services) sort és kattintsunk rá. A megjelenő panel közepén egy legördülő menüből válasszuk a Letiltva (Disabled) opciót, ha esetleg más lenne a beállítás. Ezután az OK gombokra kattintva véglegesítsük a módosítást. Ennek mûködnie kell.[%IMAGE=695%]
[%NEWPAGE%]
Aki jobban szereti a klasszikus parancssoros módszereket, és szeretné elérni, hogy az ARP cache ürítése ötpercenként automatikusan megtörténjen, az nyisson egy
DOS
parancspromptot és írja be és adja ki az alábbi parancssort:

[%IMAGB=696%]

Ha Windowsunk nem a "WINNT" könyvtárban található, akkor természetesen módosítani kell a megadott elérési útvonalat. Az inkriminált részlet helyett állhat például akár "Windows" is.
A parancs kiadásakor a Windows bekéri a felhasználói jelszót is, amit meg kell adni, illetve ha valaki nem használna jelszót, akkor az Enter billentyût le kell nyomni. A trükk hatása a következő újraindításig tart, így nem árt egy megfelelő parancsfájlt is elkészíteni, amit a Windows minden újraindításkor lefuttat.