Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-19

A digitális kártevÅ?k számának növekedésével egyre többen vannak, akik ahelyett, hogy rendbe tennék megfertÅ?zött számítógépüket, inkább vesznek egy újat.



Az utóbbi években sajnos egyre inkább megszokott jelenség, hogy internetre kapcsolt gépeinket elönti a levélszemét, és a vírusok és programférgek mellett reklám- és kémprogramok telepednek meg gépeinken, méghozzá olyan mennyiségben és agresszivitással, ami már lehetetlenné teszi a rendszeres napi munkát, géphasználatot. A [%A=http://www.nytimes.com/2005/07/17/technology/17spy.html%]New York Times[%A%] egy érdekes írást adott közre e témában.

[%TAB%]Lew Tucker, a webszolgáltatásokat nyújtó Salesforce.com alelnöke - mellesleg nemrégiben szerezte meg Ph.D. fokozatát a számítógéptudományok területén - olyannyira reménytelennek ítélte a rosszindulatú programokkal szembeni mindennapos küzdelmet, hogy a heti vírus- és kémprogram-eltávolítás helyett inkább vásárolt egy új, 400 dolláros számítógépet.

[%TAB%]Eljárása végső soron érthető. Belefáradt abba, hogy órákat pazaroljon hetente a kártevők felkutatására és eltávolítására, a rendszer és az adatok visszaállítására. Ráadásul választásával nincs egyedül. Érvelése szerint sokkal gyorsabb, és olcsóbb megoldás, ha a régi pécé pucolgatása helyett a végletekig lelassult számítógép a szemétbe kerül, s vásárolunk egy újat.

[%TAB%]Véleményével részben mi is egyetértünk. Sokkal gyorsabb egy új pécé beállítása - már ha az előtelepített alapszoftvereken (Windows, Office) kívül nem használunk mást. Nincs letöltögetés, programtelepítés, kártevőkeresés, újraellenőrzés, sorozatos újraindítások, mivel csak néhány alapbeállítást kell elvégezni.

[%TAB%]Ami a költségeket illeti, azzal már volna némi fenntartásunk. Való igaz, hogy Amerikában és Európa nyugatibb felén a felhasználók többsége nem rendelkezik IT-biztonsági szakképzettséggel. Ha problémái vannak a céges vagy saját számítógéppel, az igénybe vett szakértők kőkeményen kiszámlázzák borsos munkadíjukat. A mérnökóra arrafelé a magyarországi árak sokszorosa, így meggondolandó, ki, mikor és mire veszi igénybe. A végeredmény: jóval olcsóbb egy új olcsó pécét vásárolni, mint javítgatni. A Yale egyetemen számítástechnikát tanító David Gelernter professzor kénytelen volt beismerni, hogy a támadókkal szemben vívott csatája vesztésre áll, és ő is olcsóbbnak ítélte az új gépek vásárlását.

[%TAB%]Kérdés, hogy Magyarországon e téren mi a helyzet, mit tanácsolhatunk olvasóinknak? Lévén, hogy a fejlődés dacára a magyar mérnökóra jóval olcsóbb, nem is beszélve a hazai fizetésekről, az ember alaposan meggondolja, mielőtt kidobásra ítéli a kártékony programok miatt belassult, 3-4-5 éves vagy még öregebb pécéjét.

[%TAB%]Vállalati szinten elfogadott, hogy 3-4 évente erkölcsileg elavul a számítógéppark, s ezért frissíteni kell, ám ez tetemes költségeket jelent, s ugyanezt a költséget a családi háztartások többsége már képtelen lenne elviselni. Marad hát a javítás, mert nincs pénzünk pazarolni. S valóban olyan reménytelen lenne a helyzet?

[%TAB%]A válasz szerencsére kedvező. Vannak költség- és időkímélő módszerek, amelyekkel megőrizhető számítógépeink mûködőképessége és megfékezhető a hackerek és a rosszindulatú programok, tartalmak féktelen garázdálkodása.

1. Aki szélessávú internetkapcsolattal rendelkezik, akár otthon, akár kisvállalkozásában, vegye igénybe routerének tûzfal- és webszûrő szolgáltatásait. A szélessávú kapcsolat folyamatos jelenlétet jelent a neten, s a gép potenciális célponttá válik. Éljünk hát a felkínált lehetőségekkel, hisz a legtöbb esetben nem kerül külön pénzbe, csak élni kell velük.

2. Ha gépünk erőforrásai (memória, processzorsebesség) megengedik, rejtsük el gépünket személyi tûzfal mögé. Ilyeneket ingyenes és fizetős programként is beszerezhetünk, s a jobbakat csak egyszer kell - általában baráti segítséggel - üzembe állítani.

3. Ne spóroljuk meg a víruskeresőt. Akár önálló programként, akár egy
Internet
Security csomagként, de feltétlenül szerezzünk be egyet, állítsuk üzembe s tartsuk adatbázisát és keresőmotorját naprakészen.

4. Éljünk az internetszolgáltatónk és/vagy email szolgáltatónk kínálta spam-, vírus- és kémprogram szûréssel. Minimális többletköltséget jelent és jelentősen növeli biztonságunkat, s rengeteg időt takarít meg.

A víruskereső ma már nem elég. Kémprogram keresőt is kell használnunk, hisz a jelzett problémák növekvő hányadát okozzák a víruskereső által fel nem ismert kémprogramok. Csak néhány ingyenes
szoftver
a teljesség igénye nélkül: AdAware, Microsoft AntiSpyware, SpyBot, CWShredder stb.

5. Használjunk olyan böngészőt (Firefox, Opera, AwantBrowser, Netscape stb.), amely képes a reklámablakok blokkolására és a veszélyes webtartalmak blokkolására.

6. Ne indítsunk el semmiféle olyan programot, ami email levélmellékletként érkezik vagy egy weboldal látogatásakor kíván erőszakosan letöltődni és elindulni.

7. Használjunk alternatív levelező programot, amely nem vírustanya és véd az Outlookra szakosodott kártevők ellen.

8. Takarítsuk rendszeresen (havonta-negyedévente) le számítógépeinkről a feleslegessé vált alkalmazásoknak még a nyomait is, és ne feledkezzünk el merevlemezeink rendszeres karbantartásáról sem (Chkdsk, scandisk, defrag)!