Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
olorin - 2005-07-19

A Fujitsu egy olyan elektronikus papírt jelentett be, amely az áramellátás megszakadása után is megtartja a kijelzett képeket.


A védőréteggel együtt is alig 0,8 mm vastagságú speciális papír három
LCD
réteget tartalmaz, amelyek a szabványos három alapszínnek (RGB, vörös, zöld és kék) megfelelően jelenítik meg a képeket. A kép minőségére még az sincs hatással, ha az e-papírt meghajlítják.
A fejlesztők állítása szerint a kijelzett kép igen hosszú ideig megmarad, lehetővé téve rendkívül áramtakarékos és strapabíró hirdetőtáblák, leltárjegyek, kézikönyvek, menetrendtáblák és természetesen elektronikus könyvek kialakítását.
Az e-papírt koleszterin alapú folyadékkristályos rendszerekből alakították ki, melyekben a koleszterin spirálszerû kristályokat alkot, és ezek a kristályok a spirál tengelyének irányától függően - ami feszültségimpulzusokkal vezérelhető - tükrözik vagy átengedik a rájuk eső fényt.
Mivel a papír egyes hullámhosszokon a fény 50 százalékát visszatükrözi, ez feleslegessé teszi a megfelelő színszûrők alkalmazását és a rétegek polarizálását, így az e-papír kellően vékonnyá tehető.