Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
olorin - 2005-07-15

Kényelmesebb a fotóalbumba ragasztott képeinket nézegetni, mint nyomtatáshoz a képernyÅ?n válogatni digitális felvételeinket. Ha kiszolgálnak, ne pazaroljuk idÅ?nket az otthoni nyomtatgatásra.



[%TAB%]Bár a
digitális
fényképezés első eszközei már a '90-es évek közepén megjelentek a piacon, sokáig gondot jelentett az elkészített képek megfelelő minőségû nyomtatása. Digitális képeink "papírosításához" - többnyire - két lehetőség áll ma rendelkezésünkre: kinyomtathatjuk otthoni vagy céges színes nyomtatóinkon, vagy felkereshetünk egy digitális fényképek kidolgozásával foglalkozó üzletet.

[%TAB%]Az első megoldás főként a hobbistáknak javasolható, akik szeretnek maguk matatni a fotókkal, és igénylik a képek elő- és elkészítésével való pepecselést. A többség azonban - e sorok írójával együtt - szeretné elkerülni a felesleges feladatokat, és időpocsékolásnak tartja az olyan munkák saját kezû elvégzését, amihez nem ért. Ráadásul a házi fényképnyomtatás összességében még drágább is, mintha szakértőre bíznánk.

[%TAB%]Miért kerül többe? Mert a papír és a festék mellett a nyomtató is pénzbe kerül, nem is szólva az elpocsékolt fogyó- és kellékanyagokról, valamint saját (munka)időnkről.

Mi teszi fényképpé a képet?

[%TAB%]Az irodai feladatokra szánt tintasugaras és lézernyomtatókkal lehet, sőt, általában igen jó minőségben lehet képeket is nyomtatni, ám az így készített papírképek zömén szemmel láthatók a használt technológiák gyengéi. Tintasugaras nyomtatóknál gyakori jelenség, hogy a papírt túlnedvesíti a festék, s ha nem várják ki a száradási időt, még össze is tapad a buggyosodás mellett. A másik véglet, hogy az ideálisnál szárazabb levegőben a papír itatósként viselkedik, és a nyomtatás után a festék szétterjed, jelentősen lerontva a képminőséget.

[%TAB%]A fentiek természetesen ritkábban fordulnak elő megfelelően tárolt speciális fotópapír használatával, ám az olcsó irodai és otthoni nyomtatók üzemeltetői számára nem ez az elsődleges szempont, s a zsúfolt irodákban és lakótelepi lakásokban még ezek az alapvető feltételek is hiányoznak a kívánt papírminőség fenntartásához.

[%TAB%]Egy közel fényképminőséget nyújtó fotónyomtató ára 30-80 ezer forint között mozog. Ez nem nagy összeg, de a festéket aranyárban mérik. Ha szorgalmasan fényképezünk, könnyen összejön az évi 2000 fénykép, még akkor is, ha csak minden harmadik-negyedik felvételből csinálunk vagy csináltatunk papírképet. Tekintve, hogy a leggyakrabban választott 9x12-es méretû képekből egy A4-es oldalon négynél többet nem lehet elhelyezni, a sirálypapírnál jóval drágább fotópapír kihozatala nem túl magas. Évi 2000 kép esetén tehát legalább 500 A4-es oldal nyomtatását kell megoldanunk, aminek papír- és festékköltsége már egyáltalán nem elhanyagolható.

[%TAB%]Az otthoni nyomtatás költségeit szaporítják a nyomtató tisztításához szükséges kellékanyagok, a karbantartás, esetleges cserealkatrészek ára, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bár nem fizetünk saját munkánkért, a képek előkészítésével és nyomtatásával járó pepecselés órái bevételt termelő munkáktól vehetik el időnket.

Jelenlét

A bevásárlóközpontokban, nagyobb áruházakban, és a fényképész szakboltokban, stúdiókban nem csupán hagyományos, filmre készített felvételeinket várják. A digitális felvételek kidolgozása és nyomtatása önálló - és sikeres - üzletággá vált. Aki nem csupán a fényképezőgép/kamera vagy mobiltelefon apró
LCD
képernyőjén szeretné felvételeit megnézni, az számítógépére is áttöltheti képeit. Ám sokan vagyunk, akik számára a fénykép ma is elsősorban papírképet jelent.

[%TAB%]A [%A=http://www.fujinet.hu%]Fuji Foto Centrum[%A%] meghívására látogattunk el a napokban a Blaha Lujza tér melletti szakboltba, ahol 2000 nyara óta foglalkoznak digitális képek fogadásával. A kezdetben nehezen induló új üzletág hamar belendült, s lépésről lépésre felzárkózott a hagyományos képkidolgozás mellé. Mára a kidolgozott képek mintegy 60 százaléka digitális felvétel, s csak 40 százalék készül hagyományos fotótechnikákkal.

[%NEWPAGE%]

Az ügyfél kényelme érdekében�

A kis üzlet ügyfelei az
internet
előnyeit is kihasználhatják, mivel a népszerû [%A=http://www.fujinet.hu%]FujiNet weboldal[%A%] nem csupán a bolt címét, a termék-, szolgáltatás- és árlistákat kínálja, hanem előzetes regisztrálás után - ami csupán a név és elérhetőség megadását jelenti - feltölthetjük papírra szánt felvételeinket is, megspórolva a belvárosi közlekedés inzultusait. Így a városi forgalmon csak a képátvételkor kell átverekednünk magunkat.

[%TAB%]A feltöltésre két módszer is használható. Ha nem túl sok képről van szó, akkor a FujiNetre bejelentkezve egyenként tölthetjük fel a képeket, mindegyiknél külön kiválasztva egy legördülő listáról a kívánt méretet, a papír típusát (fényes vagy matt), a papírkitöltést és a darabszámot. Alternatív módszerként letölthetünk egy [%A=http://info.fujinet.hu/fujihungary.exe%]ingyenes szoftvert[%A%] is a FujiNetről, amellyel akár offline üzemmódban is előkészíthetjük papírra szánt felvételeinket, majd a választott képeket a megfelelő paraméterekkel eljuttathatjuk a program segítségével a szakboltba nyomtatásra.

[%TAB%]Kis képek mellett - megfelelő minőségû felvételeinkből - akár posztereket is készíttethetünk, és leginkább arra kell vigyázni, nehogy elszaladjon velünk a ló, mivel a számlát sajnos más nem fizetik ki helyettünk.

[%TAB%]A program használata egyszerû, nem igényel informatikai alapképzettséget, csupán némi odafigyelést, ami érthető is, ha meggondoljuk, hogy egy szolgáltatás megrendelésére vesszük igénybe, ami alkalomadtán (főleg nagyobb darabszám vagy képméretek esetén) nem is kevés pénzünkbe fog kerülni. Módot ad képeink albumokba rendezésére, szerkesztésére, feljavítására, megtekintésére, akár diaszerû lejátszására. Ha készen vagyunk az előkészületekkel, még fel is tölthetjük vele a papírra szánt fotókat, sőt, segítségével akár később is nyomon követhető a rendelés állása.

Feltöltés - hogyan

[%TAB%]A jelenlegi technológia csak a .JPG, .ExifJPG, .TIFF (tömörítetlen), .BMP típusú (értelemszerûen .jpg,
.tif
és .bmp kiterjesztésû) képállományokat tudja fogadni. Más képformátumok esetén gondoskodni kell egy előzetes átalakításról. A színrendszer csak RGB lehet.

[%TAB%]Szerencsére nem nagyon ütközünk méretkorlátokba, mivel a felvételek zömmel néhány száz kilobájtos fájlok, a rendszer pedig akár 20-25
MB
méretû képfájlt is fogadhat. A képméret és a felbontás, illetve várható minőség kapcsolatairól szintén a FujiNet weboldalain kaphatunk tájékoztatást, s így előre felkészülhetünk képeink várható minőségére.

[%TAB%]S ha már a feltöltésnél tartunk, egy fontos és igen hasznos tudnivaló. Hiába képes Windowsunk ékezetes karakterek használatára is a fájlnevekben, ezzel nem érdemes (vissza)élni, mert belőlük sok probléma lehet. A képkidolgozó szoftver, amely a fájlokat a levilágításhoz előkészíti, csak a fájlnevek első nyolc karakterét veszi igénybe, így a rendszer számára nem igazán hasznosak az olyan fájlnevek, amelyek ennél hosszabbak, és csak a legvégén tartalmaznak egy megkülönböztető sorszámot.

[%TAB%]A digitális fényképezőgépek, sőt, a kamerás mobiltelefonok esetén is megadható a készülék saját szoftverében egy alapértelmezett fájlnévtő, amihez sorszámokat rendel, és bár a magyarítások lehetővé teszik, hogy "kép001"-től induljon a fájlok sora, jobban járunk a később zavaró ékezetek eltávolításával. A kép helyett inkább a "foto001" legyen a kiinduló szövegrész.

[%NEWPAGE%]

A helyszín varázsa

Az üzletben filmtekercseink mellett digitális adathordozóinkat is felkészülten várják. A rendszer - elvileg - flopilemezeken érkező képfájlok fogadására is alkalmas, de ezzel az elavult és kiveszőben levő technikával már az ügyfelek sem foglalkoznak. A választék a következő:

[%TAB%]A képek érkezhetnek
CD
vagy
DVD
lemezeken,
USB
pendrive-on vagy USB csatolós külső, hordozható merevlemezeken, memóriakártyákon, vagy akár magán a felvételt készítő készüléken, begyûjtésre használt noteszgépükön,
PDA
-nkon vagy (okos)telefonunkon. Egyedül a kivehető fiókos, vagy csupaszon hozott merevlemezeket nem tudják fogadni, mivel ilyen igénnyel nem sûrûn jelentkeznek az ügyfelek.

[%TAB%]Arra is van mód, hogy minimális díjazásért a behozott képeket még a papírképek elkészítése előtt az üzletben helyben vásárolt márkás CD lemezre archiválják, felszabadítva így a fényképezőgépek, kamerák memóriakártyáit a további felvételek számára.

[%TAB%]A díjszabás több tényező függvénye. Befolyásolja a papírkép mérete (akár 60x100 cm-es poszter!), darabszáma, a vállalási idő, és hogy hogyan érkezett a kép. Ha a betérő ügyfél leadja megrendelését digitális képeinek kidolgozására, akár már egy órán belül érte is jöhet, ami természetesen némi felárral jár. Ha azonban a képek az interneten keresztül érkeznek, akkor a négynapos árnak megfelelő egységárak vonatkoznak rájuk.

[%TAB%]Az egyik legkedveltebb hordozó ma a CD. Nem árt felkészülni arra, hogy egy lemezen akár több ezer kép is lehet, s ha a megrendelés a CD összes képének kinyomtatására szól, a számla hat vagy hétjegyû is lehet. Ilyen esetben a bolt természetesen felveszi a kapcsolatot a megadott telefonszámon a megrendelővel, tisztázandó a kérdéseket, mielőtt belevágnának az esetleg felesleges munkába.

Csináld magad

[%TAB%]Az öntevékenyebbeknek nem kell lemondaniuk kedvenc hobbijukról. A boltban elhelyezett ügyfélszámítógépen keresztül maguk is kiválogathatják és feltölthetik felvételeiket. Ez a gép még infravörös vagy
bluetooth
adatkapcsolatot is használhat a képek átvételéhez. Ezt a szolgáltatást mi is kipróbáltuk: egy kamerás telefonnal meglepően flottul mûködött az infrakapcsolatot használva.

[%TAB%]A külföldi turistákra, vendégekre gondolva a
szoftver
angolul, németül, franciául stb., összesen 12 nyelven(!) használható. Lehetőséget ad a képek kiválogatására, előkészítésére - és természetesen a rendelésre is. Ha az összeállítás kész, akkor a képeket fel is küldhetjük vele a FujiNetre, megadva az egyek képek kívánt méretét és darabszámát is.

[%TAB%]A végeredmény, hogy amíg az "önkiszolgáló" ügyfél elintézi ebédjét vagy kisebb vásárlásait, képei akár egy órán belül is papírra kerülhetnek.

[%IMAGE%]

[%TAB%] Menteni az emlékeket

Az eddigiekben papírképek készítéséről volt szó, pedig a másféle szolgáltatásra is van igény. A filmek öregszenek, s az otthon tárolt negatívok és diapozitív felvételek karcolódnak, elvesztik színeiket. Ez a káros folyamat szerencsére nem létezik digitális felvételek esetén, így nem csupán családi videofelvételeinket érdemes CD vagy DVD lemezekre átjátszani, de sokan élnek azzal a lehetőséggel, hogy az üzletben a behozott filmeket profi eszközökkel beszkenneljék, sőt, fel is javítják. A kész felvételek CD lemezekre irathatók, és a felvételek sérülése nélkül lehet további másolatokat készíteni belőlük.

Tervek

[%TAB%]Némi szoftverbővítéssel megoldható, s talán nem kell sokáig várnunk rá, hogy ne csupán beküldhessük kamerás mobilokkal készített képeinket, hanem például egy emeltdíjas
SMS
üzenettel a kívánt képméretet, darabszámot, sőt, akár szállítási címet is megadhassuk. Ha ez megvalósul, akkor további komoly forgalomnövekedés is várható, hiszen a képek házhoz szállítása is csábító lehetőség lesz, és a nem budapesti ügyfelek is utazgatás nélkül élvezhetik a profi kiszolgálást.

[%TAB%]Addig is, amíg ez megvalósul, érdemes a meglévő igen bőséges szolgáltatásokkal megismerkedni.