Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
olorin - 2005-07-14

ElsÅ? ránézésre rosszul jár, aki a nagyobb méretû képcsöves képernyÅ? helyett megelégszik a noteszgép saját LCD paneljével. Ám ez csak a látszat.



Egy 14
hüvelykes
képcsöves monitor ma már semmiképp sem tekinthető trendinek, hisz már 30 ezer forint körüli/alatti áron kaphatók új 17 hüvelykes képátlójú képcsöves monitorok, 50 ezerért ugyanekkora képátlójú, ám jóval vékonyabb, a munkaasztalt szabadon hagyó
LCD
monitort is vehetünk, és a 80 ezer forint alatti 19 hüvelykes LCD képernyő sem ritkaság. De mi a helyzet a noteszgépek képernyőivel?

[%TAB%]A hordozható számítógépek leggyorsabban avuló és legsérülékenyebb eleme a képernyő. A napi kínálat modelljeinek többsége 14-15 hüvelykes LCD panellel érkezik, a drágább készülékek pedig 17 hüvelykes folyadékkristályos panellel vannak felszerelve, amelyeken már nem csak szemből látszik jól és olvasható a képernyőtartalom. Ha csupán ezeket a számokat tekintjük, akkor látszólag rosszul jár, aki a nagyobb méretû képcsöves képernyő helyett megelégszik a noteszgép saját LCD paneljével. Ám ez csak a látszat.

[%TAB%]A folyadékkristályos panel egyik előnye a képcsövessel szemben, hogy felszabadítja a munkaasztal tetemes részét. A képminőség is jobb, hisz az LCD panelek stabilabb képet adnak. S bár maximális felbontásuk általában elmarad a hasonló és nagyobb képátlójú képcsöves képernyőké mögött, nem fordulhat elő, hogy az LCD képernyő az alacsony képfrissítési
frekvencia
miatt kifárasztaná a szemet.

[%TAB%]Korábban olyan speciális modelleket is kínáltak, amelyeket átvilágítható, és közönséges írásvetítővel is kivehető LCD panellel láttak el. Ezek azonban nem lettek sikeresek, ki is koptak a kínálatból, hiszen nem csupán drágábbak, de sérülékenyebbek is voltak. Ha több emberrel szeretnénk megosztani képernyőnk tartalmát, akkor ma inkább az adott helyszínnek megfelelő kivetítőt alkalmazunk, amely a képi jelet a noteszgép valamelyik videókimenetéről kapja.

[%TAB%]A folyadékkristályos monitorok gyengéje a háttérvilágítás, bár hasonló problém a pc korszak hajnalán a képcsöves monitorokkal is gyakran előfordult. Erősebb fénnyel megvilágított helyeken, például a szabadban, vagy nem kellően árnyékolt irodákban, szobákban jelentősen romolhat a képernyőkép olvashatósága. Ez a noteszgépek LCD paneljei esetén sajnos fokozottan igaz. Természetesen azt sem hallgathatjuk el, hogy a képcsöves képernyők is átestek egy hasonló fejlődési fázison, és egy időben kiemelt marketinginformációnak tekintették, ha egy képernyő csillogás- és tükröződésmentes képet adott. Azóta azonban már a képernyő-előtétek is kikoptak a kínálatból.

A minősítés alapjai

Egy noteszgép LCD képernyőjének számos olyan jellemzője van, amelyet a vásárlás előtt érdemes megnézni. Milyen fizikai és mûszaki paraméterek alapján minősíthetjük viszonylag
objektív
módon az LCD paneleket és milyen súllyal érdemes e paramétereket figyelembe venni a döntés előkészítésekor?

[%TAB%]

Fizikai méret: A legszembetûnőbb mindenképp a képátló mérete. Sokakat riaszthat el a legújabb szuperkönnyû noteszgépek alig 12 hüvelykes képátlójú LCD panelje, pedig nem kellene félni tőle. A legalább 1024x768-as felbontású csöppségek kristálytiszta, rezzenéstelen, jól olvasható képet adnak, s legfeljebb arra kell ügyelni, hogy lehetőleg ne veszítsük el olvasószemüvegünket!

[%TAB%]Ha fontos, hogy nagyobb képernyőképet lássunk, az irodában ez megoldható egy külső LCD képernyővel vagy egy kivetítővel, amit pedig akár magunkkal is vihetünk, ha több emberből álló hallgatóság előtt kell(ene) előadást/bemutatót tartanunk. Utazáshoz, kisebb otthoni munkákra a kis noteszgép 12 hüvelykes beépített képernyője tökéletesen elegendő, és végszükség esetén akár egy tévé készüléket is igénybe vehetünk, mivel a noteszgépek zömén ma már S-videó csatlakozó is található a képernyőkép kiadására.

[%TAB%]A nagyobb (14-15 hüvelykes) panelek általában még nagyobbnak is látszanak képcsöves társaiknál, mert – helyes beállítás esetén – nincs körülöttük másfél-két centis kihasználatlan „gyászkeret” sem, ráadásul a régebbi képcsöves monitorok között nem kevés olyan akadt, amely csak névleg volt 14 hüvelykes, mivel a gyártó a méretbe csalafinta módon a képernyőnek a doboz által letakart részét is beleszámította.

[%TAB%]A fizikai mérethez tartozik még két további fontos adat: a panel vastagsága és a képarány. A panel vastagságának csökkentése azonban kétélû dolog. Egyrészt kisebb helyen elfér és kisebb súllyal húzza karunkat szállítás közben, ám ennek a zsugorításnak ára van: a vékonyabb eszköz egyúttal sérülékenyebb is. Pár dekányi különbségnek az élettartam (sokszor igen jelentős) csökkenése lehet az ára, vagy olyan hordtáska, amely szállítás közben jobban védi az értékes készüléket. Így elvesztjük a réven, amit a vámon nyertünk, mert a hordtáska merevítése akár nagyobb plusztömeget is jelenthet, mint egy masszívabb notebook modell választása.

[%TAB%]Ha a noteszgép egyik – otthoni vagy céges, egyre megy – felhasználása a filmlejátszás CD/DVD lemezekről, illetve az internetről ingyenesen vagy pénzért letölthető fájlokból, akkor nem hátrány, ha a képernyő a megszokottnál szélesebb. A widescreen jelöléssel (is) ellátott LCD paneleken, illetve képernyőkön a
szélesvásznú
filmek jobban kitöltik a képernyőt és nem marad alul-felül vastag kihasználatlan fekete csík.

[%TAB%]Magazinunk 2005. júliusi számában (52-53. oldal) már részletesen foglalkoztunk az elterjedt
VGA
szabványokkal, a képarányokkal és a különböző kijelzőtípusok, képernyők előnyeivel és gyengéivel. Az elnevezésekben sokszor nagy a káosz, így úgy gondoltuk, nem árt, ha alább mellékelt táblázatunkban rendet rakunk a zûrzavarban.

[%TAB%]

[%IMAGE%]VGAStd.jpg[%IMAGE%]

[%TAB%]Sorozatunk előző és további részeiben olyan részletekkel foglalkozunk, amelyek alapvetően befolyásolhatják kényelemérzetünket, s ezen keresztül noteszgépünk használhatóságát:

1. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=293&cat=13%]Nézőpont kérdése[%A%]

2. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=294&cat=13%]Súlyponti kérdés?[%A%]

4. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=297&cat=13%]Optikai meghajtók – beépített vagy külső[%A%]

5. – [%A=http://mobilit.hu/index.php?do=news&t=n&data=327&cat=13%]Az operációs rendszer[%A%]

6. – Mire szolgál majd – minimálgép vagy erőgép

7. – Akkutorna

8. – Dokkolók, portreplikátorok

9. – Bővítési lehetőségek