Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
sulaki - 2005-07-14

Egy hétköznapi csoda a mindennapokban, mely klaviatúrává változtat bármilyen sima felületet.

9 pont
10 pont
8 pont
összpontszám: 9 pont



[%TAB%]A Sithek bosszúja után és a Világok Harca előtt, elmerengve a jelenen, ülök az íróasztalomnál a számítógép előtt, és egy termetesebb öngyújtó méretû dobozkából kibocsátott, lézerfényből álló virtuális billentyûzet segítségével gépelem e sorokat. Anno, amikor a Jedik először feltûntek a mozivásznon, még számítógépről sem hallottunk, pláne a vasfüggöny ezen oldalán. Amióta lelepleződött előttünk a Mátrix virtuális világa, a számítástechnika mindenki számára elérhetővé vált, s a technikai kiegészítők egész kavalkádja áll rendelkezésünkre.

[%TAB%]Na de beszéljünk egy kicsit a virtuális billentyûzetről! Magyarországon az LCP Systems Kft. forgalmazza. Maga a készülék egy szép és ízléses fekete dobozba van csomagolva, mely már önmagában minőséget sugall. [%IMAGE%]A felbontás után a következő részegységeket találjuk a dobozban:

- a lézerfényt kivetítő alapkészüléket (beépített akkuval,
bluetooth
adapterrel), mérete: 90x34x24 mm, súlya: 80 gramm,

- a töltőkábelt,

- hordtáskát,

- a leírást,

- és a telepítő -t.

[%TAB%]Az első üzembe helyezés nehézkes, nekünk is telefonos segítség kellett hozzá (a forgalmazó cég munkatársai nagyon készségesek voltak, és pár perc alatt online kiküszöböltük a problémát).

[%NEWPAGE%]

[%IMAGB%][%TAB%]A kivetített teljes értékû billentyûzet használata megegyezik bármely más billentyûzetével, bár a betûk elrendezése némileg eltér a megszokottól, és mivel angol a betûkiosztás, csak némi keresgélés és kombináció segítségével lehet magyar betûket elővarázsolni. (Az í betût sajnos nem sikerült.) De a lényeg az: hogy lehet!

[%TAB%]A készülék kompatibilis számos notebook, asztali gép, és Smartphone eszközzel. A bluetooth kapcsolat alapkövetelmény, mivel csak ezt a vezeték nélküli kommunikációs formát használja. Létezik még soros portos és
USB
-s változat is, de azt csak külön megrendelés esetén vásárolhatunk. Mûködési elve „egyszerû”: a tetejéből kibocsátott fény segítségével kivetíti a billentyûzetet, az aljából kijövő fénynyaláb pedig azt érzékeli, hogy mely betût nyomtuk le. Eleinte kicsit szokatlan, de tényleg jól lehet használni. A lenyomásokhoz hangeffekt is tartozik, és a leütés érzékenységét is lehet állítani. A beépített tölthető akku kb. 2 órás használatot tesz lehetővé, de töltőkábellel is lehet üzemeltetni természetesen.

[%IMAGE%][%TAB%]Egyszóval a jövő már itt van a jelenben. A virtuális világ mindenki számára elérhető, ahová a belépő 50 ezer forint - ez ugyan kicsit soknak tûnhet, de a pénzünkért kapunk egy hordozható, kisméretû, bármely sima felületen használható és szinte minden számítástechnikai eszközzel kompatibilis csodamasinát. Az eszköznek vannak hátrányai is: nagyon világos környezetben a láthatóság csökken, a vakon gépelőknek problémáik lehetnek a betûk elrendezésével, s mivel közvetlenül az asztallapot „kopogtatjuk”, akár az ujjunk is belefájdulhat, ennek ellenére nehezünkre esett visszaadni a tesztkészüléket. De sebaj, majd Tom Cruise megvigasztal, amikor a moziban megmenti a világot…