Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
mezey - 2005-07-12

A Nikon kihirdette a 30. Nikon Nemzetközi Fotóverseny gyÅ?zteseit. A világ egyik legrangosabb pályázatára minden eddiginél több jelentkezés érkezett.



[%TAB%]A 2004-2005-ös verseny témája: ½At the heart of the image½ (A kép szívében). Ez a Nikon Imaging Company márkajelmondata; egyúttal az idei verseny mottójaként arra ösztönözte a részt vevő professzionális és amatőr fotósokat, hogy munkájukon és képeiken keresztül bemutassák a társadalom és az emberi természet egyedi aspektusait.

[%TAB%]A fődíjas képet 117 ország 10.000 jelentkezőjének 31.000 pályamûve közül választották ki. A győztes alkotás a norvég Vincent Maure ½Éhínség Kongóban: fiatal lány árva gyermeket gondoz½ címû munkája. A versenybírók szerint a hagyományos, egyszerû megközelítéssel készített felvétel kiváló alkotás, amely erős érzelmeket kelt a nézőben.

[%TAB%]Az értékelő bizottság - amelyet 10, Japánból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból érkezett, nemzetközi elismertségnek örvendő fotómûvész alkotott - a fődíjon túl két kategóriában értékelte a beérkezett pályamûveket. Ráadásul a Mûvészet és Dokumentum kategóriák mellett az idei versenyben a Kibontakozó tehetség elnevezésû, új kategóriát is meghirdették, amivel az ifjú fotósokat kívánták támogatni, ösztönözni és jutalmazni.

[%TAB%]A Kibontakozó tehetség kategóriában négy győztest és 16 helyezettet hirdettek. Ék mindannyian kiemelkedő alkotásokat küldtek be, amelyek új szemszögből, frissen, fiatalos energiával ragadták meg a témát. A bejelentett négy győztes: a német Jean Balke ½Jáva vulkanikus világa½ címû munkájával; a kanadai Patrick Dilkie ½A szemein keresztül½ címû felvételével; valamint Ran Zhao Szingapúrból ½A fa diadala½ és Satoko Fujimoto Japánból a ½Magam½ címû képével.

[%TAB%]A Mûvészet kategóriában a japán Kousuke Inaba győzött ½Fantáziapark½ címû alkotásával, a Dokumentum kategória első díját pedig a hongkongi Andrea Oschetti ½Menekültóvoda½ címû felvétele érdemelte ki. A győztesek Nikon termékeket kapnak 300-10.000 dollár értékben. Ezen felül a fődíj nyertese és további 20 díjazott, valamint a Kibontakozó tehetség kategória helyezettjei lehetőséget kapnak arra, hogy a verseny weboldalán egyéb munkáikat is kiállítsák: http://nikonimaging.com/global/activity/npci

[%TAB%]Michio Kariya, a Nikon Corporation elnöke a következőket mondta: ½Egyetlen pillanat. Egyetlen világ. A Nikon nemzetközi fotóversenye 30 esztendeje arra bátorítja a világ legjobb fotósait, hogy legjobb felvételeiket saját kortársaik által méressék meg. Idén a jelentkezők hatalmas száma mellett az is lenyûgözött bennünket, hogy a győztesek képesek voltak közérthető vizuális nyelven megfogalmazni mondanivalójukat½.