Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-11

A lítiumion akkumulátorok már egyre kevésbé képesek huzamosabb ideig mûködtetni napjaink energiaigényes mobiljait. Erre a problémára jelenthetnek megoldást az üzemanyagcellák...



[%TAB%]A mai szuperebbnél szuperebb kamerával és mindenféle multimédiás képességekkel felszerelt mobiltelefonok a jelenlegi akkumulátor-technológiákkal egyre kevesebb ideig képesek mûködni, mivel tudásuk és hatalmas színes kijelzőik rengeteg energiát fogyasztanak. A lehetséges jövőbeni megoldások egyike az üzemanyagcella, mely elegendő energiát biztosítana egyre nagyobb étvágyú mobileszközeink számára, amennyiben a fejlesztőknek sikerül kompakt formába önteni ezeket az áramforrásokat.

[%TAB%]Az NTT DoCoMo és a Fujitsu Laboratories Ltd. nemrég bemutatott egy új,
3G
-s mobiltelefonokhoz tervezett, nagykapacitású, metanol üzemelésû üzemanyagcellát. Az új üzemanyagelem kapacitása a korábbi prototípus háromszorosa, míg súlya és mérete változatlan. Az aránylag könnyû, 190 grammos, viszont egyelőre még kicsit ormótlan áramforrás 8 órányi folyamatos beszédidőt képes biztosítani, mely jelentős előrelépés a korábbi modell által nyújtott üzemidőhöz képest.

[%TAB%]A jelentős kapacitásnövekedést két dolog tette lehetővé: az egyik, hogy sikerült növelni a metanol koncentrációját a korábbi 30%-ról 99%-ra, valamint kifejlesztettek egy eljárást a reakció során keletkező víz újrahasznosítására. A cég természetesen próbálja továbbfejleszteni a jelenlegi lítiumion akkumulátorait is, de a kutatók szerint a jövőben más, a mikro-üzemanyagcellákhoz hasonló, hatékonyabb energiaforrásokra lesz szükségünk egyre okosodó, ámde növekvő fogyasztással rendelkező telefonjaink mûködtetéséhez. A két cég egy újabb prototípus bemutatását tervezi 2006 első felében, mely valószínûleg már kisebb lesz mint a jelenlegi.