Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-11

Az Immersion új fejlesztésû force feedback rendszere ”kézzel fogható” változást hozhat az érintÅ?képrenyÅ?k kezelésében...


Maga a force feedback kifejezés valószínûleg a legtöbb játékos kedvû felhasználó számára ismert, azok kedvéért azonban, akiknek nem lenne teljesen egyértelmû, röviden elmagyarázzuk, miről is van szó. A force feedback kifejezés szószerinti jelentése: erő visszacsatolás, ami annyit takar, hogy bizonyos irányítórendszerek használat közben - legyen az egy joystick vagy a legújabb számítógépes kormány - a valóshoz hasonló, fizikailag is érezhető erőhatásokat produkálnak. Például, amikor egy autóversenyt kormánnyal játszunk, és lesodródunk az útról, akkor kormányunk rázkódik, mintha tényleg köves, rázós útón haladnánk, ezzel is teljesebbé téve az élményt.
Az ilyen force feedback rendszerek egyik fejlesztője, az Immersion nemrég bejelentett egy teljesen új rendszert, de ezúttal nem játékokhoz, hanem érintőképernyőkhöz. Egy hagyományos érintőképernyőnél sima üveglaphoz hasonló felületen dolgozunk, vagy tollal vagy egyszerûen kézzel vezérelve a számítógépet. Az új TouchSense technológia viszont lehetővé teszi a gyártók számára, hogy olyan érintőképernyős rendszereket építsenek, ahol egy gomb megérintésekor fizikai visszajelzést is érezhet a felhasználó. Sőt, a különféle gombokhoz és vezérlőfunkciókhoz különféle rezgésszámú és intenzitású vibrálás rendelhető, ezzel is gazdagítva az érintőképernyős rendszerek által nyújtott élményt. Így most már az Enter vagy a lapozógomb megérintése egy érintőképernyőn nemcsak egy statikus üveglapon való tapogatózás lesz, hanem érezhető, tapintható élmény.
A cég állítása szerint a technológia alkalmazható az összes érintőképernyő típusnál anélkül, hogy ez befolyásolná a megjelenő képet. Az első force feedbackes érintőképernyők mintadarabjai várhatóan az év vége felé jelenhetnek meg, és 2006-tól valószínûleg egyre több helyen találkozhatunk velük.