Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Mephi - 2005-07-04

A Nokia már a harmadik fejlesztÅ? csapattal dolgozik együtt, egy tökéletes internet böngészÅ? program elkészítésén a Symbian-os telefonjaira. A Nokia elÅ?ször az Opera cég azonos nevû



A Nokia először az Opera cég azonos nevû browser-ét nevezte ki a telefonjai elsődleges
internet
elérést biztosító platformjának, majd egy benem fejezet projektbe a Mozzila böngészőjét próbálta mobil keretekbe szorítani. Most, a cég legújabb megállapodása alapján, a Macintos programozó gárdája kapta a megbízást egy Web Browser kifejlesztésére.

Az Apple népszerû internet böngészője, a Safari, nem érhető el - legalábbis hivatalosan - a világ személyi számítógépeinek többségére. Most azonban fejlesztői arra készülnek, - a Nokia felkérésére - hogy a programmal egy egészen új piaci területet szerezzen meg: az okostelefonokét.

A Nokia az Apple -vel közösen dolgozik azon, hogy elkészítsék a böngészőprogram
Series 60
telefonokon futtatható változatát. Az új böngésző a WebCore és a JavaScriptCore, nyílt forráskódú elemeken alapul, ugyanazokon, amelyeken a Safari is. Az Apple jócskán felbőszítette a nyílt forráskódban fejlesztő közösséget, amikor elhagyva a KHTML projektet (amelyet a WebCore és a JavaScriptCore mögött álló technológiát is megalkotta) és saját nyílt forráskódú projektjére, a WebKit környezetre helyezte a hangsúlyt, amely magába foglalja a WebCore-t és a JavaScript Core-t is. Az új böngésző, amelynek minden Series 60 okostelefonnal kompatibilisnek kell lennie, így az LG, Panasonic, Siemens, Sendo és a Samsung által gyártottakkal is, valószínûleg a jövő év első felében válik elérhetővé. Bár a Nokia nyilatkozata szerint "aktívan részt vesznek a nyílt forráskódban fejlesztő közösség munkájában és továbbfejlesztik ezeket az elemeket", jelenleg mégsem található semmilyen információ vagy forráskód a projekttel kapcsolatban a WebKit weblapján.