Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2005-07-04

A Speecys Corp. bemutatta a világ elsÅ?, hidrogénalapú üzemanyagcellával mûködÅ?, két lábon járó programozható robotját.


Az üzemanyagcellákat egyre több területen próbálják alkalmazni, és a laptopok, illetve más elektromos eszközök üzemeltetésén kívül alkalmasak akár autók, sőt - ahogy a japán robotépítő cég a gyakorlatban is bizonyította -, robotok üzemeltetésére is. Az üzemanyagcelláknak megvan az a hatalmas előnyük, hogy nem termelnek káros anyagokat mûködésük közben, valamint gyorsan újratölthetők, viszont probléma a mûködésükhöz szükséges üzemanyag tárolása.
A nehézségek ellenére a japán robotfejlesztő vállalat, a Speecys Corp kifejlesztett egy „emberszabású”, vagyis két lábon járó, hidrogénalapú üzemanyagcellával mûködő robotot. Ez a járórobot az első, tiszta hidrogént használó üzemanyagcellás robot, melynek két üzemanyagcellája a két karjában kapott helyet, a hidrogéntartály pedig a robot hátába van építve. A robotban a cég saját fejlesztésû CFCS üzemanyagcellái mûködnek, melyek 9.6 V-os feszültséget állítanak elő. A robot üzemanyagtartálya 16 literes, ez megközelítőleg 1 óra folyamatos üzemelésre elegendő.
A robot 50 cm magas és 4.2 kg súlyú, és egy számítógép segítségével vezérelhető hagyományos vezeték nélküli kapcsolaton keresztül. A cég tervezi a robot megrendelésekre történő gyártását, megközelítőleg 22 ezer dolláros árért.