Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
mezey - 2005-06-30

A Ricoh Japánban bemutatta legújabb digitális fényképezÅ?gépét, a Caplio R2S típusjelzésû készüléket.

A Ricoh Japánban bemutatta legújabb
digitális
fényképezőgépét, a Caplio R2S típusjelzésû készüléket.


A Ricoh Caplio R2 közvetlen utódjának tekinthető masina leendő vásárlói egy igen letisztult formavilágú, elegáns és nem utolsó sorban kompakt kialakítású fényképezőgéppel lesznek gazdagabbak. A nem teljesen új, hanem sokkal inkább ráncfelvarrt modellnek tekinthető Caplio R2S egyik legfontosabb újdonsága az úgynevezett ½start-up mode memory½. Ennek lényege, hogy a felhasználók néhány gombnyomás segítségével eltárolhatják az optika zoomállását, az éppen használt üzemmódot, az aktuális fókuszálási funkciót, az expozíciós módot, a fehéregyensúlyt, vagy például a képminőséget, majd pedig ezeket a későbbiekben azonnal, már a bekapcsolás pillanatában igénybe vehetik.

A képérzékelő felbontása változatlanul 5 megapixel, így a nyaraláson készült felvételeink akár még nagyobb méretben is kiváló minőségben nyomtathatók ki, illetve hívathatók elő. Fénykép üzemmódban maximum 2560x1920 pixeles felbontásban dolgozhatunk, ami a legtöbb esetben több mint elegendő, ellenben a videomód által biztosított 320x240 pixeles felbontás (30 képkocka/másodperc) manapság már alaposan túlhaladottnak tekinthető.

Az optikai zoomra nem sok panaszunk lehet: a 4,8x-os átfogású zoom 35 milliméteres filmre levetítve 28-135 milliméteres fókusztávot jelent. Nagy zoomállásnál, illetve rossz fényviszonyok mellett jól jön, hogy
ISO
64, ISO 100, ISO 200 és ISO400 mellett még ISO800-as fényérzékenységet is használhatunk. A 100,2 milliméter széles, 55 milliméter magas és 25,8 milliméter vastag Ricoh újdonság akkumulátor nélkül 150 gramm tömegû. A várható ár egyelőre még nem ismeretes.